Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Pjäser från Belarus

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 13.06
Att upptäcka kärleken
(30 min)
1 av 4
Att upptäcka kärleken med Annika Hallin och Ivan Mathias Peterson. (Foto: SR/Stina Gullander)
2 av 4
Ingens Tjernobyl (Foto: iStockphoto.com/woofes)
3 av 4
4 av 4
Solstadens Parthenon - Fackföreningarnas palats. (Foto: Artur Klinau.)

Dmitri Plax tar reda på varför man i Sverige använder två benämningar på ett och samma land: Belarus och Vitryssland. Översättaren Nils Håkansson och Sveriges Radios språkvårdare Stefan Lundin framlägger sina synpunkter på problematiken. Dessutom berättar Sveriges Radios Moskvakorrespondent Fredrik Wadström om hur han såg pjäsen "Att upptäcka kärleken" i Minsk två dagar innan en fredlig protestdemonstration blev brutalt nedslagen av makten och en av pjäsförfattarna blivit arresterad.


Att upptäcka kärleken

av Nikolaj Khalezin och Natalia Koljada.
Övers: Dmitri Plax.
Radiobearb: Doreen Kanter.
Med: Annika Hallin, Ivan Mathias Peterson.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip.
Producent: Magnus Lindman.
Regi: Natalie Ringler.

Pjäsen Att upptäcka kärleken har en undertitel En enkel historia. Huvudpersonerna – Iryna Krasouskaja och hennes man Anatol lever ett enkelt liv – först i delrepubliken Vitryssland i gamla Sovjet, sedan i det nya självständiga landet Belarus.

Enkelt liv innebär allt det enkla – fattigdom och en förtegen familjehistoria; hårt arbete och världshistoriens förändring; rikedom och en historieförändring till... Och – kärleken.

Enkelt liv innebär också att man engagerar sig politiskt. Att man ställer sig i oppositionen till den framväxande diktaturen. Att man försvinner spårlöst. Och att saknaden efter den försvunne blir en driftkraft i livet.

Ibland innebär det enkla livet allt detta och pjäsen Att upptäcka kärleken är baserad på verkliga händelser. Demokratirörelsen i landet är svårt sargad idag, men oppositionen finns, inspirerad i mångt och mycket av den polska 80-talsrörelsen Solidaritet försöker den kämpa med de medel som finns till hands.

Att upptäcka kärleken är uruppförd på Belarus Free Theater och skriven av grundarna till den enda underjordiska teater i Europa – Nikolaj Khalezin och Natalia Koljada.

En enkel historia som utspelar sig 50 mil från den svenska gränsen.


Ingens Tjernobyl

av Barys Pjatrovitj. (pseud.)
Övers, dramatisering: Dmitri Plax.
Med: Johan Holmberg, Tina Råborg, Marie-Thérèse Sarrazin m.fl.
Ljud: Jan Cruseman. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi: Ludvig Josephson.

 Tjernobyl. Ett namn som på alla världens språk har blivit synonymt med ord som ”olycka”, ”katastrof”, ”tragedi”. Men vad vet vi egentligen om Tjernobyl, förutom fakta som man kan hitta på internet, några nervkittlande reportage om två dagar i ”zonen” och en och annan konspirationsteori? Hur fungerade den sovjetiska vardagen? Hur upplevdes katastrofen av de drabbade? Vad hände runt omkring explosionen?

Det berättas av ett ögonvittne: Barys Pjatrovitj, författare och journalist, arbetade 1986 på en regionaltidning i staden Homel i södra Belarus (Vitryssland). Just Belarus i sin helhet och Homelregionen i synnerhet blev värst drabbade av olyckan. Medan de boende fanns kvar i det kontaminerade området försökte makthavarna förtiga och förringa katastrofen, vilseleda sin egen befolkning och omvärlden. Ett mönster som aktualiseras med den nyligen inträffade kärnkraftsolyckan i Japan. För ingen vill kännas vid kärnkraftshaverier, ingen vet hur de ska hanteras och vilka skrämmande konsekvenser de kan ha.

”Ingens Tjernobyl” är en berättelse om en sådan ”ingens tragedi” som – vare sig vi vill det eller inte – har blivit allas angelägenhet.

”Ingens Tjernobyl” är ett vittnesmål om en stats brott mot medborgarna och vidare – människans vanmakt inför sina egna uppfinningar.


Minsk, drömmarnas solstad

- en resehandledning

 

Efter en roman med samma titel av Artur Klinau i översättning av Lars Erik Blomqvist.
Med: Josefin Ljungman, Jimmy Lindström, Magnus Berg, Marie Wennersten, Jerker Jansson, Emelie Rosenqvist.
Musik och inspelning av autentiska ljudmiljöer: Philippe Tschmyr.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Bearbetning, regi och produktion: Dmitri Plax.

En gång i tiden byggdes Solstaden i Lyckolandet där Metafysikern regerade med hjälp av sina tre medregenter: Makten, Visheten och Kärleken. Alla hade de sina rum i Solstaden, den harmoniska porten vid infarten till Imperiets territorium.

Idag är Imperiet borta, den störste Metafysikern Stalin har förlorat sin makt. Lyckan förblev ouppnådd... Men platsen finns kvar. Den fantasmagoriska, gigantiska dekoren till ett besynnerligt teaterstycke, där verkligheten har ersatts av scenografi, men scenografin går upp i verkligheten. Stadens egendomliga Palats påtalar kategoriskt för åskådaren sin upphöjda härkomst, avkräver honom pietet. Men Palatsens stad smälter bort, bleknar, dunstar inför ögonen på en, lämnar betraktaren i en påtaglig atmosfär av grandios tomhet.

Solstaden var byggd för en åskådare, en besökare, en människa som kom inresande i Utopins land genom denna monumentala triumfbåge. Hur känns det att vara instängd i det öppna, förlorad i storheter som Tiden, Filosofin, Moralen och Historien? Hur känns det att mot bakgrund av detta klassicistiskt majestätiska, antika förfall vara fastnaglad av det gyllene snittet mitt på ett oändligt torg under den gassande Solen? Vill ni veta det? Välkomna till Solstaden!


Kuppen

av Dmitri Plax.
Med bl a: Martin Rosengardten, Nadja Mirmiran, Marika Lindström, Ingvar Hirdwall, Erik Bolin, Leila Haji.
Ljud: Jan Cruseman. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi, musik: Ludvig Josephson.

 Du vaknar en morgon. Blir väckt av ett ljud. Det är pansarvagnar på din gata. Undantagstillstånd är infört.

Du lever ditt lilla liv, försöker att göra det du tycker om, försöker älska, jobba… Men någon annan beslutar om ditt öde. Rädslan tar över. Konflikterna seglar upp, allt dras till sin spets. Du måste välja sida, ta ditt ansvar och lösa problem. För första gången någonsin.

Det komplicerade livet med sin långa dolda historia är plötsligt här – i ditt land, i ditt hem, i ditt rum…

”Kuppen” är en historia om Sovjetunionens sista dagar berättad ur ett subjektivt perspektiv, men också en berättelse om den fria informationens vikt i ett hermetiskt tillslutet samhälle, den fria informationens vikt för alla som vill veta något, den fria informationens vikt för alla som vill dra egna slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".