Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
Strindberg 2012

Pelikanen med fragmentet Dödens ö som prolog och epilog av August Strindberg

Publicerat lördag 1 september 2012 kl 20.03
1 av 2
Arnold Böcklins (1827-1901) verk De dödas ö inspirerade August Strindberg (Wikimedia Commons)
2 av 2
Ingmar Bergman och Maria Bonnevie under inspelningen (Foto: Jan Cruseman)

Kanske är modern Elise i Pelikanen ett av de mest fruktansvärda av kvinnoporträtt. Denna mor som äter de bästa bitarna i köket, eldar för sin egen del men aldrig för sina barns, trånar efter sin måg och som drev sin make till ruinens brant.

I början av Dödens ö möter vi den (i Pelikanen) nyss avlidne mannen. Han går igenom sitt levda liv, med alla ekonomiska och känslomässiga umbäranden han genomlidit i förhållandet till sin hustru, sina fordringsägare och barnen.

Då spelet börjar luktar ännu av granris och karbol efter den döde stått lik, och begravningen ägt rum i våningen. Modern väntar sin måg och den klena och ofruktsamma dottern Gerda efter deras bröllopsresa. Mågen har gift sig med Gerda då han av modern förespeglats ett kommande arv. Sonen - studenten Fredrik - hostar, fryser och småsuper för att hålla sig varm. Det visar sig snart att något arv inte finns, bara skulder. Mågen vänder sig då mot modern. Och de två syskonen Fredrik och Gerda finner varandra. Sonen demaskerar modern innan han sätter eld på allt.

Med: Erland Josephson - Den döde, Anita Björk - Läraren, Ewa Fröling - Modern Elise, Jonas Malmsjö - Sonen Fredrik, Maria Bonnevie - Dottern Gerda, Gunnel Lindblom - Hembiträdet Margret, Jacob Ericksson - Mågen.
Ljud: Frida Englund. Producent: Jan Cruseman. Inspicient: Bisse Svalberg.
Bearbetning, regi: Ingmar Bergman.

I Vi har hört... Pelikanen medverkande: Maria Forsberg, Frederik Alm, Sune Östlund, Marianne Lindberg, Carolina Moretti och Jesper Söderlind under ledning av Reine Lööf, Folkteatern i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".