Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Jag kan flyga

Publicerat måndag 11 mars 2013 kl 08.28

Vem äger rätten till sanningen? var rubriken på ett under mediedagarna i Göteborg och veckans blogg blir ett försök att sammanfatta några av de frågor som samtalet vindlade kring och de reflektioner jag därefter gjorde.

Själv är jag mycket förtjust i Pinter som i sitt Nobeltal med självklarhet talade om att något kan vara både sant och osant. Och jag började med att citera honom.

”Det finns inga skarpa gränser mellan verkligt och overkligt, inte heller mellan sant och osant. Någonting är inte nödvändigtvis endera sant eller osant: det kan vara både sant och inte sant. Jag tror att de här påståendena håller och än idag kan tillämpas på utforskandet av verkligheten genom konsten.”

Men det du talar om är sånt där postmodernistiskt flum. Saker kan inte både vara sant och inte sant.  En person kan inte samtidigt mörda en person med en yxa i en liten stuga i Norge och köpa en korv i Danmark. Antingen är han skyldig eller inte.

Det har du rätt i. Det håller jag med om.

Skönt. Då finns det kanske förutsättningar för ett samtal. Men ge mig i så fall ett exempel.

Självklart.

Om jag t.ex. säger: "Jag kan inte flyga". Då är det sant. Och ingen här inne kommer att opponera sig. Om jag däremot säger: "Jag kan flyga." Då har ni ett val. Antingen betraktar ni mig som galen. Eller så tolkar väljer ni att inte tolka mitt påstående bokstavligt utan bildligt och förstår då att jag menar att jag i min fantasi kan flyga. Eller att jag kanske är så lycklig att det känns som att jag flyger.

Problemet är att vi har givit de naturvetenskapliga lagarna företrädesrätt till sanningen. Trots att även de har ju visat sig vara föränderliga.

Och det här skapar problem för konsten. Att fantasin, vårt inre liv räknas som flum och inte besitter samma värde som det vi kallar verkligheten. Trots att en av de största motsättningar vi människor tvingas leva med är konflikten mellan allt som är möjligt i våra tankar och samtidigt leva begränsade av våra kroppar.

Vi behöver konsten för att spegla denna verklighet som ju också är en del av oss och som behöver tas på allvar. Och många av de debatter vi sett den senaste tiden tror jag delvis är ett resultat av att vi förlorat förmågan att läsa konst. Att flytta vår blick till ett annat sätt att betrakta världen. Att vi har effektiviserat bort fiktionen. Tror att vi inte behöver den längre.

Men det gör allt väldigt svart vitt. Och om vi ex går tillbaka till yxmördaren så måste vi, även när vi svarat på frågan om han är skyldig eller inte se att det är inte hela berättelsen. Hela sanningen. För runt denna sanning – ja han var skyldig, finns en rad andra berättelser vi behöver för att bilden ska bli komplett. Varför begicks brottet? Hur mår de anhöriga? Osv.

Och här kan konsten ha något att tillföra. För om vi glömmer dessa berättelser då förenklar vi alltför mycket. Bilden av vad det är att vara människa och att bygga ett samhälle.

Men den stora debatten i höst har ju snarare handlat om vad man får göra i konstens namn. Hur mycket verklighet kan man använda i ett verk och sen kalla det fiktion. Osv. och konstnärer som när det börjar blåsa kallar allt konst och hänvisar till konstens frihet.

Absolut. Och det vi talat om hittills är bara den enda delen av problemet.

Den andra handlar om att verkligheten säljer idag. Att hela kulturvärden förvandlats till en herren på täppan lek där man tjänar på att kasta ner någon annan. Åtminstone kortsiktigt. Men allt är ju rätt kortsiktigt idag.

Och den ständiga jakten på att stärka sitt eget varumärke leder till en rad moraliska och etiska övertramp som i sig kan göra att konsten frihet ifrågasätts. Och att en massa människor känner sig kränkta. Trots att konst egentligen aldrig riktar sig till en enskild eller handlar om ett enskilt fall. Om man använder sig av verkligheten är det ju för att blottlägga strukturer och inte för att hänga ut en enskild.

Men har man då rätt att påstå vad man vill om en nu levande människa?

Nej vi har ju lagar och regler för förtal som även gäller konst. Men vi måste också som åskådare lära oss förstå att allt handlar inte om mig. Att jag kanske används för att berätta om något annat. Och låta oss göra det.

Men för att det ska fungera krävs ju att konstnärerna tar sitt ansvar. Och det är det väl lite si och så med. Det känns snarare som att allt blivit ett träsk där man kallar något roman för att slippa bli anklagad för förtal och sen säger att allt är sant för att sälja.

Ja det är ett träsk.

Men vart går då gränsen?

Jag tycker att om man ska kalla något roman eller fiktion måste man ha tillfört något till berättelsen. Något som just tar det till en annan nivå och som tillsammans med det verkliga skapar en ny berättelse. En ny sanning.

Som ex. Maja Lundgrens "Myggor och tigrar". Problemet där var att hon sedan sa att allt var sant. Och då reducerades allt till att läsas som en slags hämnd och då föll det i värde. Men om hon bara kallat det roman och låtit det vara har det varit oerhört snyggt. Att ställa svenska kultureliten mot den italienska maffian. Det var ett genidrag.

Men vem äger då rätten till sanningen?

Jag skulle säga att sanningen alltid måste vara en mångfald av berättelser. För så snart det finns en sanning som ägs av någon, en stat eller en kyrka eller ett bolag så kliver vi ett steg närmare en diktatur. Alltså vi äger sanningen tillsammans.

Det menar jag gäller oavsett om det är sanningen om ett land eller om mig som människa. För inte ens sanningen om mig själv kan vi ha ensamrätt på. Den ägs lika mycket av alla de människor som jag påverkar genom mina ord och handlingar.

Och kanske tänker jag är det där problemet ligger. Vi har ju så svårt att äga saker tillsammans idag. Allt ska privatiseras. Även sanningen.

Men det paradoxala är att om vi privatiserar sannigen kommer vi i den individuella frihetens namn att hamna i en diktatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".