Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Lönsam kontrabas?

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 11.27

I förra veckan var jag inbjuden till en konferens med Sveriges musik och kulturskolor för att tala om ”kulturskolans roll i samhällsbygget” Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat men jag kom därifrån med en stor fråga: Vart är vi egentligen på väg?

När jag var 10 år fick alla i klassen prova på att spela olika instrument, för i Skellefteå där jag kommer ifrån hade vi en gratis musikskola som var knuten till den vanliga skolundervisningen. Jag prövade kontrabas, minns inte ens om jag testade något annat utan bara att jag kom hem strålande glad den kvällen och sa till mina föräldrar att jag skulle börja spela kontrabas.

Jag har i efterhand fått veta att jag betraktades som fullkomligt omusikalisk. Av mina föräldrar, av mina lärare och av alla vuxna runt omkring. Jag kunde inte hålla en enkel takt och när jag sjöng var jag en sån som brummande på en ton hela tiden. Men som tur var var det aldrig någon som sa det till mig.

Så jag började med kontrabasen och nästan alla i klassen började spela olika instrument. Det var så enkelt. Lektionerna gavs i den vanliga skolan, man fick gå från lektionerna och jag kunde hyra en kontrabas för nån hundralapp per termin.

Och jag vet inte om någon av er lagt märke till att det kommer väldigt många framgångsrika band just från Skellefteå. Och jag tror att förklaringen är ganska enkel. Den kommunala musikskolan.

Jag tog lektioner i åtta år och kom sedan att spela i olika orkestrar i över tjugo.

Jag har burit den i regn och rusk. Åkt tåg och cyklat. Jag har spelat på dans tillsammans med dragspelsklubbar i Västerbottens inland. Jag har spelat i symfoniorkestrar i både Skellefteå, Kalmar och Stockholm.

Jag räknade ut att jag, lågt räknat, spenderat 4700 timmar tillsammans med min kontrabas. För att öva, ta lektioner och spela i orkestrar. Det är mer än 120 arbetsveckor.

Men sedan 7 år tillbaka vilar basen i ett förråd för att kanske plockas fram igen när livet i övrigt ser ut på ett annat sätt.

4700 timmar. All denna tid. Som lärare lagt ner på mig. Alla resurser det tagit från samhället. Och all tid som jag lagt ner. Och ändå blev jag inte musiker. Är det ett misslyckande. Är denna tid bortkastad?

Ja. Enligt vårt samhälles sätt att betrakta kunskap och bildning är den det.

Minns ni svenskt näringsliv förslag för något år sedan när man ville sänka studiebidraget till humanioriastudenter?  Rapporten som ledde fram till det hade rubriken ”konsten att strula till ett liv”. Konsten att strula till ett liv. Just det. Och det går ut på att alla irrfärder, alla felsteg, alla snedprång vi gör som människor, alltså allt det där som är livet, är att strula till det.

Och det är samma värderingar som lett till att man tagit bort de estetiska ämnena från gymnasieskolan, eller förslagen om att soldater inte ens ska behöva gymnasieutbildning och att universitet med utbildningar som direkt leder till anställning ska få högre anslag. Ty dessa går emot vårt samhälles grundläggande krav på effektivitet.

Och när denna företagsekonomiska syn smyger sig in i våra egna liv blir den främsta meningen ur samhälles synvinkel att vi så snabbt som möjligt bli skattebetalare.  Och ur den aspekten är min tid med musiken helt bortkastad.

Ty den tiden innehåller mest icke mätbara värden som är så mycket mer svåra att använda som bevis för ekonomisk nytta.

Och i kampen om samhällets resurser pågår idag ett projekt att översätta icke mätbara värden till saker som är mätbara.

Och för att hitta argument för ex kulturskolan kan man då höra argument som att regionens tillväxt kan gynnas av den musikexport som framgångsrika musiker en kan komma att bidra till. Eller att de äldre på hemmet blir friskare för att de får höra musikskolans orkester spela varje jul.

Och visst, det är mycket möjligt att ett framgångsrikt band bidrar till den ekonomiska tillväxten eller att någon äldre kanske blir lite friskare. Men den dag tillväxten inte ökar. Och de äldre faktisk ändå dör. Ska vi då lägga ner kulturskolan? I vart fall har vi då sålt ut de argument med vilka vi skulle kunna tala om vad konsten och kulturen kan bidra med till samhållsbygget.

För det är ju faktiskt så att de äldre är på hemmet för att de är gamla och kommer att dö. Och meningen med musiken är kanske inte att de ska bli friskare utan kanske att insikten om att livet är ändligt, en kort stund ska kännas uthärdlig. Och hur mäter man det?

Ändå fortsätter vi. Med den mätbara ekonomiska bevisföringen. I hela samhället pågår ett arbete med att ersätta moraliska och etiska argument med ekonomiska. Kvinnor ska in i styrelserummen för att öka företagens lönsamhet, jämlikhet är eftersträvansvärt för att det bidrar till ökad tillväxt och vi måste göra något åt klimatförändringarna för de riskera snart att orsaka stora kostnader.

Häromdagen läste jag faktisk en stor artikel med rubriken fattigdomsbekämpning lönar sig.

Det handlar alltså inte längre om att kvinnor och jämställda, landet jämlikt eller att vi ska bekämpa fattigdom och klimatförändringar för att det är moraliskt rätt utan för att det lönar sig rent samhällsekonomisk.

Det gör mig orolig. För jag är rädd att vi håller på att förlora något väsentligt. I synen på vad det är att vara människa och vad det är att bygga ett samhälle.

Jag skulle kunna säga att åren med musiken har gett mig en massa saker. Disciplin att öva. Känsla för skönhet. Den har fått mig att förstå matematikens logik.  Att spela i orkester har gett mig insikter i samspel, ledarskap, status. Och att just spela kontrabas har gett mig ett underifrån perspektiv jag har med mig i allt jag ser och hör. För som kontrabas är man lägst i hierarkin.

Det är klart att man skulle kunna försöka räkna på om detta lönat sig för mig som person. Om det haft någon indirekt effekt på den lön jag nu har och den skatt jag därför betalar. Och sedan ställt det mot den tid som jag och mina lärare lagt ner och vad denna varit värd. Osv. Men hur man än räknade skulle något gått förlorat.

Men det som blev allra mest uppenbart efter dagen jag tillbringade tillsammans med verksamma inom musik och kulturskolor från hela landet. Är att dessa skolor nu, på samma sätt som mycket annan kulturverksamhet, för att alls kunna få några resurser, får som uppdrag att kompensera för en havererad välfärdspolitik. För ökade klyftor, för en ojämlik skola, för fattigdom och segregation. Och de ska nu förutom musiken eller teatern, syssla med integration, att bekämpa brottslighet, hjälpa till med läxor mm mm.

Jag hör berättelser om en rad fantastiska projekt drivna av eldsjälar, som med mindre och mindre resurser försöker göra mer och mer. Och alla de som sliter med detta de har min största respekt. Men jag kan ändå inte låta bli att undra om vi är på rätt väg. Om det är det som är kulturskolans uppdrag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".