Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Maj 2013

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 17.05
Göteborgskravallerna (Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio)
1 av 12
Göteborgskravallerna (Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio)
Gunnar Björnstrand (Foto: Sören Hoffman/SVT Bild)
2 av 12
Gunnar Björnstrand (Foto: Sören Hoffman/SVT Bild)
Maria Stuart
3 av 12
Maria Stuart
Anders De Wahl (Foto: SVT Bild)
4 av 12
Anders De Wahl (Foto: SVT Bild)
Catrin Westerlund och Jarl Kulle (Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild)
5 av 12
Catrin Westerlund och Jarl Kulle (Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild)
Leka med elden
6 av 12
Mona Malm 1959 (Foto: SVT Bild)
8 av 12
Mona Malm 1959 (Foto: SVT Bild)
Kajsa Reingardt i Göteborgsdekalogen: Mammapjäsen (Foto: Privat)
9 av 12
Kajsa Reingardt i Göteborgsdekalogen: Mammapjäsen (Foto: Privat)
Siri Hamari. Göteborgsdekalogen: Kockens pjäs (Foto: Carl Thorborg)
10 av 12
Siri Hamari. Göteborgsdekalogen: Kockens pjäs (Foto: Carl Thorborg)
Michael Jonsson (Foto: Anja Olofgörs)
11 av 12
Michael Jonsson (Foto: Anja Olofgörs)
Albin Grenholm i Connys pjäs (Foto: Jörgen Jörneberg)
12 av 12
Albin Grenholm i Connys pjäs (Foto: Jörgen Jörneberg)

Göteborgsdekalogen

Radioteaterns stora satsning under våren är Göteborgsdekalogen - tio pjäser som hämtar sina berättelser från det hände vid EU-toppmötet i Göteborg 2001. Det som vissa kommit att kalla ”kravallerna”. Men oavsett vilket ord man väljer så låter sig varken verkligheten och Göteborgsdekalogen beskrivas så enkelt.

Åsa Melldahl har skrivit de tio delarna inleddes med trilogin ”Låt staden brinna” som kretsade kring det politiska spelet på högsta nivå. Efter det följer nu sju fristående men intrikat sammanlänkade pjäser som utgår från enskilda öden: demonstranter, mammor, poliser – människor vars liv ändrade kurs i Göteborg. Om de som fastnade och de som tog sig vidare. Elisabeth, Otto, Kocken, Jens och andra. Den här sjudelade sviten, som Åsa Melldahl regisserat, inleds med ”Mammapjäsen” 4 maj och sista delen, ”Roys pjäs” sänds 15 juni.

Fredag 3 maj 19.03

Kallocain - En framtidsvision

av Karin Boye.
Dramatisering: Olof Fahlén.
Med: Gunnar Björnstrand - Leo Kall, Annika Tretow - Linda, Erland Josephson - Rissen, Sven-Erik Gamble - Nummer 135, Gösta Prüzelius - Polischefen, Henrik Schildt - Domaren. Försökspersonerna: Doris Svedlund, Barbro Hiort af Ornäs och Birger Malmsten.
Regi: Willy Peters.

Den karriärlystne forskaren Leo Kall har uppfunnit Kallocain, ett sanningsserum som kan avslöja en människas innersta tankar och drömmar. Nu kan alla dömas och alla kan ange alla. Men Leo Kall börjar tvivla på det diktatoriska samhälle han så länge arbetat för. (Från 1959).

Inledning av Inga-Lina Lindqvist. Inga-Lina Lindqvist är född och uppvuxen i forna Sovjetunionen, men flyttade som femtonåring till Sverige och Malmö. Hon är författare och har tidigare arbetat som socialsekreterare, tolk, språklärare och sedan 1996 som kulturjournalist.

Efter föreställningen: En ö ett program om utopier och dystopier från Platons tid till våra dagar av Dmitri Plax. (Från 2011).


Premiär!

Lördag 4 maj 13.30

Göteborgsdekalogen: Mammapjäsen

av Åsa Melldahl.
Med: Kajsa Reingardt, Magnus Roosmann.
Musik: Janne Tavares.
Ljud: Lena Samuelsson.
Producent: Måns Hirschfeldt.
Regi: Åsa Melldahl.

Solveig har blivit misshandlad och blir uppsökt på sjukhuset av Roy, från polisen.  De har setts förr, för tolv år sedan, i Göteborg under inringningen av Hvitfeldtska gymnasiet. Nu börjar de nysta i det som hände då och vad det ledde till. Hon, som blev ett gäng demonstranters ”extramorsa” har utsetts till måltavla för lokala nazister, medan hans karriär gått i stå. Roy har med sig en bunt fotografier för Solveig att titta på. Vill hon vara med på en minnesresa?

Efter den inledande trilogin ”Låt staden brinna” så är ”Mammapjäsen” den första av de sju pjäser i Göteborgsdekalogen som utgår från vad som hände några enskilda människor. Demonstranter, föräldrar, ungdomar, poliser. Vissa fastnar, medan andra lossnar-  från det som hände.


Fredag 10 maj 19.03

Maria Stuart

av Friedrich Schiller.
Översättning och bearbetning: Magnus Lindman.
Med: Mina Azarian, Thérèse Brunnander, Eli Ingvarsson, Göran Ragnerstam, Peter Viitanen, Emil Almén, Hans Sandquist.
Musik: Rasmus Persson.
Ljud: Michael Johansson.
Regi: Mellika Melouani Melani.
Maria Stuart sitter fängslad för mordet på sin make, men den egentliga anledningen är snarare hennes anspråk på tronen som innehas av Elisabeth I. Det klassiska dramat om maktkampen mellan drottningarna Elisabeth och Maria Stuart. Realpolitik och terroristhot skapar moraliska dilemman med kopplingar till vår egen tid. Den uppmärksammade regissören Mellika Melouani Melani ger här sin version av Maria Stuart.

Före föreställningen: Schiller och teatern av och med Magnus Lindman.

Efter föreställningen: Outlaw - utanför lagen ett program om laglöshet och vårt behov av lagar.
Varför behöver en stat eller ett samhälle lagar? Vad gör oss till laglydiga medborgare som delegerar makten till någon annan och varför behöver makthavarna en av lagar skänkt legitimitet? Dmitri Plax har sökt svar på de här frågorna ur tre olika perspektiv: det juridiska, det filosofiska och det konstnärliga. Hör juridikprofessorn Josef Zila, filosofie doktorn Sven-Olov Wallenstein och regissören Mellika Melouani Melani framlägga sin syn på saken.
(Från 2010).


Premiär!

Lördag 11 maj 13.30

Göteborgsdekalogen: Kockens pjäs

av Åsa Melldahl.
Med bl a: Siri Hamari, Eric Stern, Katharina Cohen, Christer Fant, Morten Løvstrøm Olesen, Hannes Meidal, Andreas Rothlin Svensson.
Musik: Janne Tavares.
Ljud: Lena Samuelsson.
Producent: Måns Hirschfeldt.
Regi: Åsa Melldahl.

En magisk soppslev blir bytet när poliserna Kling och Klang ger sig på Kockens mobila kök på Hvitfeldtska gymnasiet. Men kanske kan sleven, och en i sista stund funnen filmsekvens, skipa rättvisa när holländske Maarten ställs inför rätta.


Fredag 17 maj 19.03

Markurells i Wadköping

av Hjalmar Bergman.
Med: Anders De Wahl - Markurell, Hjördis Pettersson - Fru Markurell, Frank Sundström - Johan, Albert Ståhl - Perukmakare Ström, Ester Sahlin - Grevinnan de Lorche, Sven Bergvall - Rektorn, Carl Browallius - Lektor Barfoth, Gunnar Olsson - Professorn, Ivar Kåge - Domprosten, Axel Högel - Skolvaktmästaren.
Komposition, dirigent: Hilding Rosenberg.
Regi: Olof Molander.
Det är den 6 juni 1913, den dag studentexamen går av stapeln. När sonen Johan egentligen skulle sitta inne och plugga kemi, sitt svagaste ämne, är han i stället ute och dansar med de andra ungdomarna. Herr Markurell skruvar åt tumskruvarna på Wadköpings potentater för att hjälpa sonen och han lyckas hota stadens främsta industriman med konkurs. Men det skulle kanske inte stackars herr Markurell ha gjort för det sätter igång en process som han nog helst hade sluppit... (Från 1940).

Inledning Katarina Ewerlöf i samtal med Marie Jansson. Katarina Ewerlöf är skådespelare och har just spelat Fru Markurell på Stockholms stadsteater. Hon har tidigare medverkat i bland annat Tolvskillingsoperan, Blodsbröder, Hamlet och i en lång rad TV-serier och filmer. 2008 tilldelades hon Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll i Tomten är far till alla barnen.


Premiär!

Lördag 18 maj 13.30

Göteborgsdekalogen: Ottos pjäs

av Åsa Melldahl.
Med bl a: Michael Jonsson, Erik Johansson, Malin Persson, Jonas Nilsson, Natalie Minnevik, Freddy Åsblom, Hannes Meidal, Andreas Rothlin Svensson, Kajsa Ernst.
Musik: Janne Tavares.
Ljud: Lena Samuelsson.
Producent: Måns Hirschfeldt.
Regi: Åsa Melldahl.

Otto, Anna, Elin, Christer och Jens är Göteborg med ett parti kravmärkta bananer som de delar ut till alla som går förbi, i en munter globaliseringsprotest. De är ”Lenagruppen” och har tagit sitt namn efter Lena ”Nyfiken Gul” Nyman och de står på tröskeln till vuxenlivet men Göteborgshändelserna ska  komma att slunga dem åt alla möjliga håll och två bröder ska hamna på varsin sida om kravallsköldarna. 


Fredag 24 maj 19.03

Fy för den sure!

eller Misantropen av Menandros.
Övers: Ivar Harrie.
Med: Ingvar Kjellson - Pan, Olof Sandborg - Knemon, Mona Malm - Myrrine, Sif Ruud - Simike, Per Myrberg - Gorgias, Lars Lind - Sostratos, Hugo Björne - Kallipides, Heinz Hopf- Chereas samt Allan Edwall - Gaetas, Gunnar Olsson - Sikon och Björn Gustafson - Pyrias.
Regi: Hans Dahlin.
Den unge Sostratos får syn på Myrrine och blir blixtförälskad. Problemet är bara hennes far... Den sure. Hur ska den kärlekskranke ynglingen få den buttre misantropen att mjukna? (Från 1959).

 

Inledning av Anna-Lena Efverman. Anna-Lena Efverman är utbildad mimare och har varit verksam som skådespelare sedan mitten av 90-talet. Efter teaterhögskolan gjorde hon tillsammans med Sisela Lindblom ett antal föreställningar med genusfrågor i fokus. Hon är också clown på Glädjeverkstan på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Senast har vi kunnat höra henne i Radioteaterns satirprogram Surdegshotellet.

BONUSPJÄS!

Gunnar

baserad på en bok av Bob Hansson.
Radiobearbetning och i rollen som Gunnar: Lars Väringer.
I övriga roller: Anna Söderling, Johan Friberg, Pamela Cortez Bruna, Annika Nordin, Love Ulén
Musik: Kalle Bäccman.
Ljud: Anders Kwarnmark. Producent: Christer Ekbom.
Regi: Anna Ulén.
Gunnar är en medelålders man med ett nytt hjärta. Han lever ensam efter fruns bortgång och har inte längre någon arbetsplats att gå till. Ramen för pjäsen är till det yttre tämligen dyster, men det inre liv Gunnar lever är fyllt av lust och längtan, och också lite komiskt. Kanske förnimmer han känslor från hjärtats tidigare bärare? Han utmanar sin framtid som han aldrig tidigare har gjort och stick i stäv med läkares varningar vill han inget hellre än att leva livet, trots att det stundtals är ganska bittert. Gunnar är Bob Hanssons debutroman från 2007.
(Repris från SR Göteborg 2010)


Premiär!

Lördag 25 maj 13.30

Göteborgsdekalogen: Connys pjäs 

av Åsa Melldahl.
Med bl a: Albin Grenholm, Malin Persson, Mathias Olsson, Kajsa Ernst, Hannes Meidal, Andreas Rothlin Svensson, Katharina Cohen.
Musik: Janne Tavares.
Ljud: Lena Samuelsson.
Producent: Måns Hirschfeldt.
Regi: Åsa Melldahl.

Conny och Tommy, två hårdrockare från Vännäs är i Göteborg av helt andra skäl än alla de som samlats för att demonstrera. Men är det Conny som springer omkull Anna under kravallerna, eller Tommy? Det har ju likadana supporterjackor, med Homer Simpson på ryggen. Och vems skuld är det som Kling och Klang så falskeligen vittnar om?


Söndag 26 maj 00.02 (natt mellan lördag och söndag)

Leka med elden

av August Strindberg.
Med: Gunnar Björnstrand - Fadern, Birgitta Valberg - Modern, Ulf Palme - Sonen, Eva Dahlbeck - Sonhustrun, Max von Sydow - Vännen, Bibi Andersson - Kusinen
Regi: Ingmar Bergman.
En komedi om sysslolöshet, svartsjuka och passion. Det hela utspelar sig på en badort, en morgon strax före frukost.
     Och naturligtvis är det mannen, främst den äkta maken med sin skarpa blick, som leder den klåfingriga kvinnan bort från den hotande faran: det erotiska lättsinnet. Strindberg har med glimten i ögat drivit med sig själv då hans alter ego: vännen i huset framställs som en komisk figur som leker med fantasipassionen för frun i huset men flyr i panik när allvaret hotar. (Från 1961).

Före föreställningen: Ingmar Bergman inför Leka med elden ett program av Magnus Florin.


Söndag 26 maj 00.58 (natt mellan lördag och söndag)

Första varningen

av August Strindberg. En komedi om svartsjuka som Strindberg först kallade Första tanden.
Med Gunnar Björnstrand - Herrn, Eva Dahlbeck - Frun, Mona Malm - Rosa, Birgitta Valberg - Baronessan.
Regi: Ingmar Bergman.

På ett pensionat i Tyskland, lever Axel Brunner med sin ständigt uppvaktade fru Olga. Svartsjukan börjar rida Axel, som efter femton års äktenskap fortfarande är förälskad i sin hustru. Han önskar henne vanställd av ålderdom och koppor för att slippa sina egna våndor.

Men Axel bestämmer sig för att fly från Olga för att slippa den själsliga smärtan.

Baronessan, som äger pensionatet, har noterat Axels olycka, och försöker få Axel att istället leva med henne – men även hennes dotter, Rosa, är förblindad av kärlek till Axel. Deras ansträngningar att försöka vinna Axel, kommer till Olgas kännedom – och i samband med den dubbla uppvaktningen från mor och dotter, tappar Olga en framtand – ett i Olgas värld, bevis på ålderdom… (Från 1960).


Fredag 31 maj 19.03

Körsbärsträdgården

av Anton Tjechov.
Bearb, övers: Astrid Baecklund, Herbert Grevenius.
Med: Karin Kavli - Ljubov Andrejevna, Catrin Westerlund - Anja, Birgitta Valberg - Vanja, Holger Löwenadler - Leonid, Kolbjörn Knudsen - Lopachin, Jarl Kulle Trofinov, Gunnar Björnstrand - Epichodov, Margit Carlqvist - Dunjasja.
Regi: Bengt Ekerot.
Ljubov Andrejevna och hennes familj återvänder till det belånade godset alldeles innan det ska auktioneras bort som betalning av lånen. Till godset hör den stora, berömda trädgården med sina körsbärsträd.

Familjen försöker rädda kvar godset och körsbärsträdgården genom att sälja det till en nyrik bonde, vars far tidigare varit anställd hos familjen. Men också genom att gifta bort en av döttrarna med den nyrike. (Från 1954).

Inledning av Alva Snis Sigtryggsson. Alva Snis Sigtryggsson är aktiv inom Fältbiologerna och var en av aktivisterna som stod mellan grävskoporna och Ojnareskogen på Gotland 2012. När hon samma år fick Världsnaturfondens pris "Årets miljöhjälte" vägrade kungen dela ut priset då han inte ville bli förknippad med civil olydnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".