Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Januari 2015

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 15.13
Någons heder: Wahid Setihesh, Johan Gry och Aga Hasttyar.
1 av 7
Någons heder: Wahid Setihesh, Johan Gry och Aga Hasttyar.
I Gyllene draken: Gunilla Rydholm Eriksson, Isak Hjelmskog, Lennart Eriksson, Jussi Larnö och Niki Gunke Stangertz (Foto: Superstudio)
2 av 7
I Gyllene draken: Gunilla Rydholm Eriksson, Isak Hjelmskog, Lennart Eriksson, Jussi Larnö och Niki Gunke Stangertz (Foto: Superstudio)
I Norrlands akvavit medverkar bl a Mirja Burlin, Stig Östman och Lena Granhagen. (Foto: Lena Lahti)
3 av 7
I Norrlands akvavit medverkar bl a Mirja Burlin, Stig Östman och Lena Granhagen. (Foto: Lena Lahti)
Pollycino, Lille Tummen (illustration: Ludvig Josephson)
4 av 7
Pollycino, Lille Tummen (illustration: Ludvig Josephson)
Cora Sandel (Foto: Wikipedia Commons)
5 av 7
Cora Sandel (Foto: Wikipedia Commons)
Shanti Roney, Liv Mjönes och Anna Wallander i Stjärnans ögonblick (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
6 av 7
Shanti Roney, Liv Mjönes och Anna Wallander i Stjärnans ögonblick (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Solstadens Parthenon - Fackföreningarnas palats. (Foto: Artur Klinau.)
7 av 7
Solstadens Parthenon - Fackföreningarnas palats. (Foto: Artur Klinau.)

Fredag 2 januari 19.03

Norrlands akvavit

av Torgny Lindgren.
Dramatisering: Gunnar Eklund och Agneta Elers-Jarleman.
Med bl a: Stig Östman, Roland Hedlund, Lena Granhagen, Sara Arnia, Björn Gedda, Mirja Burlin. Berättare: Torgny Lindgren. Musik: Cay Nyqvist. Regi: Agneta Elers-Jarleman.

En gång frälste väckelsepredikanten Olof Helmersson en hel bygd. Många år senare kommer han tillbaka för att säga att han hade fel. Han har genomskådat allt – det finns ingen Gud och om man är död är man död.

De flesta i hans gamla församling är borta, och av dem som finns kvar är det inte många som vill lyssna till hans nya budskap. (Från SR Luleå 2012).

Efter föreställningen: Möte i Paris
Torgny Lindgren berättar ett minne från Paris, från en vandring han gjorde tillsammans med författarkollegan Göran Tunström.


Lördag 3 januari 13.30

Lille Tummen, Pollycino

av Gaetano Cappa och Marco Drago.
Övers: Anne Konstenius.
Med: Hugo Emretsson, Leif Andrée, Bengt C.W. Carlsson, Katarina Weidhagen, Mikaela Ramel, Hedvig Lagerkvist, Erik Bolin och som berättaren: Ludvig Josephson.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi och musik: Ludvig Josephson.

Den mycket, mycket fattige fiskaren och hans hustru lever i den mycket, mycket fattiga världsdelens allra fattigaste stad. Paret har ingen möjlighet att försörja de sju sönerna och lurar dem därför ombord på ett fraktfartyg som tar dem till De rikas land. Lille Tummen, den äldste och klokaste av bröderna, har genomskådat planen och vet att de kommer att bli uppätna av Kung Jätte, ägare av De sju mediernas nätverk, så snart de kommer fram. Lille Tummen blir så illa tvungen att tänka ut en plan…


Fredag 9 januari 19.03

Alberte och Jacob

av Cora Sandel.
Översättning: Ann-Marie Lindberger.
Dramatisering: Emma Broström.
Med: Anna Carin Henricsson, Peter Viitanen, Jussi Larnö, Veronica Dahlström, Lisbeth Johansson, Anna Harling, Mia Höglund Melin, Ashkan Gohds, Bahador Foladi, Jessica Zandén, Marina Nyström, Stefan Gödike.
Musik: Henrik Rylander.
Regi: Anna Sjövall.

Cora Sandels böcker om Alberte har blivit klassiska - Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte. Den första boken, från 1926, har nu dramatiserats för radio. Där möter vi det nordnorska syskonparet i en miljö där längtan bort är central. Jakob, som är pojke, tillåts att ge sig av, medan Alberte förväntas bli kvar. Hon är ju flicka… Alberte och Jakob är en pjäs om längtan, orättvisor och konventioner.

Cora Sandel, pseudonym för Sara Fabricius, föddes i Kristiania 1880, växte upp i Tromsö och flyttade till Sverige 1921. Hon försökte, men lyckades aldrig etablera sig som konstnär. Hennes författardebut kom sent. Vid 46 års ålder och i samband med skilsmässan från sin svenske make, skulptören Anders Jönsson släpptes boken Alberte och Jakob som kom att bli den första i den klassiska trilogin om Alberte.

(Från Sveriges Radio Göteborg 2012).

Före föreställningen:  En liten introduktion om Cora Sandel av och med Ludvig Josephson.


Premiär!

Lördag 10 januari 13.30

De utbytbara

av

(Från Sveriges Radio Göteborg).


Fredag 16 januari 19.03

Stjärnans ögonblick

av Clarice Lispector.
Övers: Örjan Sjögren.
Manus och regi: Magnus Berg.
Med: Anna Wallander, Shanti Roney, Liv Mjönes, Sverrir Gudnason, Gloria Tapia, Katarina Weidhagen, Ia Langhammer, Jan Ärfström.
Originalmusik: Daniel Bingert, Magnus Berg och Juan Romero.
Dessutom hörs: "Una furtiva lagrima" av Gaetano Donizetti med Enrico Caruso samt Joshua Bell, "Brazil" med Klaus Wunderlich, "Tomorrow's song" med Olafur Arnalds och "No sad songs for me" med Hildegard Knef.

I filmer, pjäser och böcker ser vi henne överallt – den värnlösa svaga kvinnan som behöver den starke trygge mannens beskydd. Men finns denna ömkliga kvinna på riktigt, eller är hon en gestalt som uppstår i betraktarens öga? Och i så fall - varför?

Strax före sin död 1977 skrev den brasilianska modernisten Clarice Lispector den halsbrytande metaromanen Stjärnans ögonblick. I Radioteaterns version hör vi bland andra Liv Mjönes, Shanti Roney, Sverrir Gudnason och Anna Wallander i ett filosofiskt farsliknande drama om människan, hennes kärna och författarens makt att definiera denna. I vår mediefierade tid har Lispectors moderna klassiker blivit aktuellare än någonsin. Radioteatern sänder en dramatisering av Clarice Lispectors sista roman "Stjärnans ögonblick".

(Från 2012).

Efter föreställningen: Om Stjärnans ögonblick Ett samtal med Örjan Sjögren som överstatt Stjärnans ögonblick och skådespelaren Katarina Weidhagen och regissören Magnus Berg från 2012.


Lördag 17 januari 13.30

Någons heder

av Aga Hasttyar och Wahid Setihesh.

Med: Aga Hasttyar, Marall Nasiri, Mina Azarian, Marie Delleskog, Miran Kamala, Dilshad Hasttyar, Wahid Setihesh.
Regi, dramaturgi: Johan Gry.

Om mekanismerna bakom det vi kallar hedersrelaterat förtryck och hur en gammal tradition i en ny tid och i ett nytt sammanhang kan bli perverterad och destruktiv. I någon mån är alla inblandade offer.

Pjäsen berättar om hur en familj påverkas när ett diffust begrepp som "heder" leder till att ett väldigt påtagligt grupptryck vill ställa saker tillrätta. I centrum står två syskon, en flicka och en pojke, som båda är fångna i en tradition med rötter långt borta, för länge länge sedan, men som idag kan få smärtsamma konsekvenser.

Dottern i familjen med rötter i mellanöstern vill bli en del av det svenska samhället hon lever i. Hon ifrågasätter gamla strukturer och vädjar till sin familj om större frihet och att få bestämma mer över sitt eget liv. När hon blir synlig på stan, ensam med en ung man, brakar helvetet lös. Hemma börjar telefonen ringa. Familjen riskerar att bli paria inom släkten. Hennes far riskerar att bli utfryst av sina vänner, och sonen att skämmas inför sina kamrater. Pappan lägger ansvaret för familjens heder på sonen. "Gör nånting åt det, men slå henne inte…"

Situationen blir som katten på råttan, råttan på repet... Sonen känner hur pressen på honom ökar och hans lösning blir drastisk. Pjäsen skildrar inget fysiskt våld, men väl grupptryckets psykologiska våld.

(Från SR Göteborg i ett samarbete med Gry Produktion från 2012)


Fredag 23 januari 19.03

Gyllene draken

av Roland Schimmelpfennig.
Översättning: Ulf Peter Hallberg.
Med: Gunilla Rydholm-Eriksson, Isak Hjelmskog, Jussi Larnö, Lennart Eriksson och Niki Gunke Stangertz.
Ljud: Rolf Hilton. Producent: Christer Ekbom.
Regi: Anna Sjövall.

På den lilla thai-kina-vietnam-take away-restaurangen Gyllene Draken arbetar fem papperslösa invandrare. När en av dem får tandvärk startar en kedja av händelser som binder samman de boende i huset ovanför med resten av världen.

Under en ljum sommarkväll smälts hela vår omänskliga samtid ner i omständigheterna runt en skål med thai-soppa, en rörtång och en syrsa som slutat sjunga.

Den tyske dramatikern Roland Schimmelpfenning vann pris för bästa pjäs på Theatertreffen i Berlin 2010. Pjäsen hade sverigepremiär på Borås Stadsteater 2011 och får nu radiopremiär med samma uppsättning som i Borås.

(Från SR Göteborg 2012)

Efter föreställningen:


Lördag 24 januari 13.30

Minsk, drömmarnas solstad
- en resehandledning

Efter en roman med samma titel av Artur Klinau i översättning av Lars Erik Blomqvist.
Med: Josefin Ljungman, Jimmy Lindström, Magnus Berg, Marie Wennersten, Jerker Jansson, Emelie Rosenqvist.
Musik och inspelning av autentiska ljudmiljöer: Philippe Tschmyr. Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Bearbetning, regi och produktion: Dmitri Plax.

En gång i tiden byggdes Solstaden i Lyckolandet där Metafysikern regerade med hjälp av sina tre medregenter: Makten, Visheten och Kärleken. Alla hade de sina rum i Solstaden, den harmoniska porten vid infarten till Imperiets territorium.

Idag är Imperiet borta, den störste Metafysikern Stalin har förlorat sin makt. Lyckan förblev ouppnådd... Men platsen finns kvar. Den fantasmagoriska, gigantiska dekoren till ett besynnerligt teaterstycke, där verkligheten har ersatts av scenografi, men scenografin går upp i verkligheten. Stadens egendomliga Palats påtalar kategoriskt för åskådaren sin upphöjda härkomst, avkräver honom pietet. Men Palatsens stad smälter bort, bleknar, dunstar inför ögonen på en, lämnar betraktaren i en påtaglig atmosfär av grandios tomhet.

Solstaden var byggd för en åskådare, en besökare, en människa som kom inresande i Utopins land genom denna monumentala triumfbåge. Hur känns det att vara instängd i det öppna, förlorad i storheter som Tiden, Filosofin, Moralen och Historien? Hur känns det att mot bakgrund av detta klassicistiskt majestätiska, antika förfall vara fastnaglad av det gyllene snittet mitt på ett oändligt torg under den gassande Solen? Vill ni veta det? Välkomna till Solstaden!


Premiär!

Fredag 30 januari 19.03

Hur ska det gå för Pinnebergs?

En dramatisering i två delar av Åsa Melldahl efter en roman av Hans Fallada.
Med:
Ljud: Lena Samuelsson. Producent: Jan Cruseman, Anne Konstenius.
Regi: Åsa Melldahl.

Del 1:


Lördag 31 januari 13.30

En misslyckad föreställning

av Daniil Charms.
Med: Janna Granström, Martin Rosengardten, Erik Bolin.
Ljud: Frida Englund.
Översättning, regi: Dmitri Plax.
Daniil Charms hette den författare som ägnade sin korta levnadstid åt att skapa en ny litteratur i ordens egentliga bemärkelse. Charms publicerade sig praktiskt taget aldrig under sin livstid, men en, av honom för tryck förberedda, manuskript heter "Händelser". Det är nog en ganska bra beskrivning av hans sätt att se på livet. Händelser är det som livet består av. Och det kan vara vad som helst - från ett absurt anklagande tal på Första sovjetiska Författarkongressen till en dans som leder till ett slagsmål med dödlig utgång. Allt kan hända, speciellt om du lever i kamrat Stalins land under kamrat Stalins tid bland kamrat Stalins folk...

Den 23 augusti 1941 blev Daniil Charms arresterad för andra gången och försvann för gott. Mitt under den tyska belägringen av Leningrad hade sovjetmakten inget viktigare för sig än att arrestera och döda en poet. Det förefaller dock inte helt ologiskt för kanske det enda som alla totalitära regimer är livrädda för, är det, ur deras synvinkel, meningslösa skrattet: det går ju inte att bemöta det absurda med ideologiska resonemang.

(Från 2012).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".