Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - April 2015

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 17.01
Lotti Törnros och Jonas Hellman Driessen i Hur ska det gå för Pinnebergs? (Foto: Alexander Donka)
1 av 9
Lotti Törnros och Jonas Hellman Driessen i Hur ska det gå för Pinnebergs? (Foto: Alexander Donka)
Ayøtu (Foto: Helena Blomqvist©)
2 av 9
Ayøtu (Foto: Helena Blomqvist©)
Henrik Ibsen (Foto: SVT Bild)
3 av 9
Henrik Ibsen (Foto: SVT Bild)
"Water supply in West Bank and Gaza February 2014 6water photoblog" (Foto: Sharon Azran, B’Tselem/Wikimedia Commons)
4 av 9
Livets vatten av Saara Salminen Wallin "Water supply in West Bank and Gaza February 2014 6water photoblog" (Foto: Sharon Azran, B’Tselem/Wikimedia Commons)
Åsa Melldahl har regisserat Hur ska det gå för Pinnebergs (Foto: Jan Cruseman/Sveriges Radio)
5 av 9
Åsa Melldahl har regisserat Hur ska det gå för Pinnebergs (Foto: Jan Cruseman/Sveriges Radio)
Pappersjakt (Foto: SVT Bild. Montage: Marie Jansson)
6 av 9
Pappersjakt (Foto: SVT Bild. Montage: Marie Jansson)
Gruppen! Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderqvist (Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio Göteborg)
7 av 9
Gruppen! Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderqvist (Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio Göteborg)
Skådespelarna i Tyst (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
8 av 9
Skådespelarna i Tyst (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
Roger Wilson och Martina Montelius (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
9 av 9
Roger Wilson och Martina Montelius (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Långfredagen 3 april 19.45

Tyst

av Paul Plamper.Övers. Magnus Lindman
Med bl a: Marika Lindström, Niklas Falk, Johan Holmberg, Viveca Jedholm, Johan Lindell, Bengt C.W. Carlsson.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip.
Regi: Ludvig Josephson.
Therese slutar oförklarligt och utan förvarning att tala. Föräldrarna, pojkvännen, arbetskamrater och bekanta söker förgäves en förklaring och anstränger sig på alla sätt att bryta hennes gåtfulla tystnad, utan någon som helst framgång. Hur reagerar omgivningen på någon som tycks vilja avskärma sig från den, utan protester, ilska eller att ens tala om varför? En pjäs skriven för radio, full av livliga stämmor, där huvudpersonen utgörs av absolut tystnad.
(Från 2012)


Lördag 4 april 13.30

Livets vatten

En reseskildring från Västbanken och Israel, av och med Saara Salminen Wallin och hennes medresenärer. Ett hörspel från ett område där vatten inte bara är ett ständigt problem, utan också viktigt metaforiskt och religiöst.
(Från 2012)


Natt mellan 4-5 april 00.02

Mormors svarta ögon

av Tanja Lorentzon.
Med bl. a: Tanja Lorentzon, Sannamari Patjas, Kolina Van der Berg, Julia Borggren, Jukka Korpi.
Ljud: Jan Cruseman.
Efter beslut om en gemensam nordisk arbetsmarknad kom ca 200 000 finnar till Sverige på sextiotalet. Den svenska industrin skrek efter arbetskraft. Men många fick anpassningsproblem och det finska språket hade låg status i Sverige. Pjäsen berättar om tre generationer starka kvinnor med rötterna i Finland.
(Föreställningen är ett samarbete med Dramaten från 2012.)

Efter föreställningen: Väskan - tingens tyranni av och med Britt Edwall. Det är en dråplig historia om två svenska kulturdamer på resa i London och hur deras relation ställs på sin spets i en shop på British Museum. "Om kreativ avund gömd i en väska (på British Museum)", säger Britt Edwall själv. (Från 2010).


Premiär!

Fredag 10 april 19.03

Teaterprogrammet

Roger Wilson intervjuar veckans teatergäst Martina Montelius. Bland annat om paniken som arbetsmetod, om kulturtanters glupska livslust och om teater som livsuppehållande åtgärd...


Fredag 10 april 19.30

Pappersjakt

Efter romanen Dog Eat Dog av Niq Mhlongo. I en radiodramatisering av Nigel Vermaas.
Övers: Magnus Lindman.
Med: Jörgen Thorsson, Oskar Thunberg, Ulf Eklund samt Frida Röhl, Chatarina Larsson och Bengt C W Carlsson.
Regi: Marie Wennersten.

Dingz pluggar och festar på prestigefyllda Wits University i Johannesburg. Det är 1994, året då alla sydafrikanska medborgare för första gången får rösta. ANC vinner valet och apartheid avskaffas. Men i efterdyningarna av den stora omvälvningen finner sig vita, svarta och färgade i förvirring över hur de ska handskas med varandra. När Dingz i desperation över att ha kört på en tenta, häver ur sig att det berodde på ett dödsfall i familjen och dekanen begär in en dödsattest som bevis, då börjar jakten.

Pappersjakt är en komedi skriven av Nigel Vermaas på uppdrag av den sydafrikanska communityradion Bush Radio. Den är baserad på romanen Dog Eat Dog av Niq Mhlongo, en av sydafrikas starkaste författarröster i den yngre generationen.


Söndag 12 april 20.03

Den bergtagna

En kärlekens tragedi
av Ernst Ahlgren (Victoria Benedictssons pseudonym) och Axel Lundegård.
Bearb. Jacob Oschlaug.
I rollerna: Louise - Birgitta Stahre, Gustave Alland - Måns Westfeldt, Erna - Kerstin Tidelius, Viggo - Leo Cullborg, Lilly - Christel Körner, Henrik - Martin Berggren, Värdinnan - Doris Svedlund, Botilda - Gertrud Bodlund, Bergström - Jan Holmquist.
Ljud: Göran Blomqvist och Rune Andersson. Inspicient: Anders Thuresson.
Regi: Eva Stenman.

Louise bor tillfälligt i en ateljé i Paris. Hon har varit sjuk och några av hennes konstnärsvänner är på plats för att pyssla om henne. Skulptören Gustave Alland kommer på besök och Louise lämnas, för en stund, ensam med honom.

Under samtalet som följer uppvaktar han henne och deklarerar öppet sin syn på den fria kärleken. "Den äkta kärleken är fri, den blommar för att sedan vissna ner." Enligt hans övertygelse klarar inte kvinnor detta. De behöver trygghet... (Från SR Göteborg 1977).

 


Fredag 17 april 19.03

Teaterprogrammet

Roger Wilson gästas av Anna Takanen, skådespelare, regissör och Stockholms Stadsteaters nya chef.
Hon är den teaterchef i Sverige som gör flest beställningar av nyskriven svensk dramatik, så Roger Wilson försöker pitcha in ett par dramatiska idéer. Hon berättar om sin första teateruppsättning, med familjens schäferhundar. Och om att använda sin bakgrund som sverigefinne i föreställningen Fosterlandet. Föreställningen hon valt ur Radioteaterns repertoar är Mormors svarta ögon av Tanja Lorentzon.


Premiär!

Fredag 17 april 19.30

Hemmakväll med Gruppen

Vad är en människa i revolt? En människa som säger nej. Hon vägrar men hon ger inte upp; hon är också från första början en människa som säger ja.

Det är den fjortonde September 2014 och ikväll avgörs valet. I ett kök någonstans sitter tre personer som inte vill vara med. Som inte vill höra. Men trots att de stänger av all rapportering om valet glider samtalet in på det de inte vill. Och hur blir det imorgon?

- Jag önskar att jag vore någon annans armé. Kan inte snälla någon gå före så ska jag följa, befall så ska jag utföra.  

Gruppen har använt material skrivet av: Ylva Habel, Valerie Kyeyune Backström, Albert Camus, Sara Ahmed, Amanda Forssblad, Erik de la Reguera.

(Från Sveriges Radio Göteborg)

Gruppen är en fantastisk feministisk teatergrupp! De gör föreställningar utifrån teman som berör och utmanar och använder sig av performance, genus, humor och genrebrott som vapen. Gruppen består av Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf som träffades på teaterhögskolan i Göteborg. Sedan startskottet 2011 har Gruppen varit en succésaga både konstnärligt och publikt. Hösten 2013 gjorde ”GRUPPEN OCH HERRRARNA!” succé på Stora teatern i Göteborg samt på Södra teatern i Stockholm (vilket resulterade i Nöjesguidens Göteborgspris för bästa scenkonst 2013 och dokumentären ”Gruppen och herrarna!” som visades på K-special i Svt under hösten 2014 ) I början av sommaren har de nypremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med sin uppmärksammade föreställning ”GRUPPEN KARTLÄGGER DEN SVENSKA TEATERN!” som tidigare spelats på Folkteatern i Göteborg. För varje ny föreställning blir det tydligt att Gruppen skapat en egen genre, en ny färg. En unik smak.

2014 sände Radioteatern ”Gruppen tar över”.


Söndag 19 april 20.03

UTGÅR p g a det finska valet


Fredag 24 april 19.03

Programmet

Roger Wilson intervjuar veckans teatergäst.


Ayøtu

En sorgesång om att göra det gjorda ogjort
av Kristian Hallberg.
Med: Henrik Bergström, Mikaela Hagelberg, Susanne Harju-Jeanty, Mika Oskarsson Kindstrand, Bashar Shahab.
Musik: Olof Oscarson. Sång: Ellinor Sterner.
Ljud: Erland von Heine.
Regi: Stina Oscarson.

Kan man göra det gjorda ogjort? är grundfrågeställningen i Kristian Hallbergs pjäs Ayøtu. Det utspelar sig i Norge, i Oslo, på Utøya. Det fanns en tid innan den 22 juli 2011, en tid då det inte hade hänt. 

Föreställningen är en sorgesång för fem röster som med tankens och fantasins hjälp som förträngning eller som hopp återvänder till platsen där det skedde och för en stund får tiden att gå bakåt.

I samband med föreställningen: En kort intervju med Kristian Hallberg som skrivit Ayøtu.

(Från 2012)


Natt mellan lördag 25 april och söndag 26 april 00.02

Radioteaterbiblioteket: Lille Eyolf

av Henrik Ibsen.
Övers: Bo Sköld. 
I rollerna: Bengt Brunskog - Alfred Allmers, Brigitte Ornstein - Rita, Marianne Hedengrahn - Asta Allmers, Betty Tuvén - Råttfröken, Peter Ekelund - Lille Eyolf.
Statister: Sven Löfgren, Bo Greiff, Carl Liljeholm, Eyvind Andersen, Kim Wesén, Nikolas Wesén, Mikael Palmquist. 
Producent: Rune Johansson.
Regi: Jan Lewin.

– Nu är du ju upptagen av något värre!
– Kallar du det värre, med barnet?
– Ja, det gör jag! När det gäller oss två så gör jag det. För han är en levande människa. Men jag tänker inte finna mig i det...

Kan en mor vara så svartsjuk på sitt barn att hon inte kan hantera att fadern också älskar det? Och vad händer då med föräldrarnas relation, när olyckan är framme en andra gång?

– Barnet är bara mitt till hälften! Men du ska vara min, min, min. Det har jag rätt att kräva.
(Från Sveriges Radio Malmö 1968.)


Premiär!

Söndag 26 april 20.03

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Del 1 av 2.

av Hans Fallada.
Översättning: Gerd Bausch Lilliehöök

I rollerna: Johannes Pinneberg - Jonas Hellman Driessen, Emma ”Lämmchen” Pinneberg - Lotti Törnros, Jack Jachman: Johan Rabaeus, Mia Pinneberg - Sofia Ledarp.

Dessutom medverkar: Carl Magnus Dellow, Andreas Rothlin Svensson, Pierre Wilkner, Bengt CW Carlsson, Gunilla Abrahamsson, Åke Lundqvist, Hannes Meidahl, Jacob Ericksson, Christer Fant, Maja Hansson Bergqvist, Alexandra Rappaport, Andreas T Olsson, Magnus Ehrner, med flera.

Musik: Thomas Lindahl. Saxofon: Jörgen Pettersson.

Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producenter: Jan Cruseman, Anne Konstenius.

Dramatisering, regi: Åsa Melldahl.

Hans och Emma (kallad Lämmchen) förälskar sig i en tid då nazisternas maktövertagande mullrar i bakgrunden av deras unga lycka. Paret Pinneberg har emellertid fullt upp med att kämpa för brödfödan och att få någonstans att bo. De har ingen tid att intressera sig för vad som händer politiskt i trettiotalets Tyskland. Deras utsatthet förvärras när Lämmchen blir gravid och Hans blir av med sitt arbete på en spannmålsfirma. Vi får våndas med det unga och naiva paret i deras hjärtskärande försök att hitta ny försörjning men också glädjas åt deras kärlek och vardagliga guldglimtar. Pinnebergs har blivit en symbol för ”den lilla människan” som för en kamp för sin överlevnad och därför inte orkar ägna sig åt någon politisk samtidsanalys.

Parallellt med Pinnebergs lever berättaren och vivören Jack Jachman. Han älskar vin och lättklädda damer, kort sagt Berlins cabaretvärld . Men här finns i ett rikt persongalleri också naturisten Heilbutt med sina sammankomster i den fria kroppskulturens anda, nationalsocialismens pyrande idealbild av den starka och sunda människan.

Hans Fallada hette egentligen Rudolf Ditzen och levde ett dramatiskt liv med inslag av bland annat mord, mentalsjukdom och missbruk. Hans genombrott kom med romanen ” Hur ska det gå för Pinnebergs” 1932 som idag räknas som en modern klassiker. På tyska heter den ”Kleiner Mann, was nun” (Och nu då lille man) Boken blev en enorm försäljningsframgång både i Tyskland och Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".