Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Lars Gustafsson — författare, redaktör, poet, filosof, professor och dramatiker!

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.07
Samtal med Lars Gustafsson
(11 min)
Lars Gustafsson
Lars Gustafsson Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Stycket ”Claeson, Hallstahammar” har en bakgrund i författaren Lars Gustafssons västmanländska härkomst. Magnus Florin frågade honom vad det var för gestalter och minnen som rörde sig i författaren vid skrivandet av pjäsen.

Lars Gustafssons berättande har nu satt punkt. Han gick bort den 2 april i år, 79 år gammal efter en tids sjukdom.


Titlar av Lars Gustafsson i Radioteatern:

Premiär! 21 september 2002

Windy berättar

Till Windy går professorerna vid universitetet och klipper sig. Windy har alltid någonting nytt att berätta. Det kan vara om dunkla intriger i stadens ledning eller om människors plötsliga försvinnande. Det kan också handla om Windys egen del i dessa mäns liv eller bara om hennes oro för att bo ensam med sina barn i en husvagn. Som hon berättar lockar hon alla, från den mäktige dekanen till den arbetslöse suputen.
Med: Gunilla Röör och Etienne Glaser. Regi: Anders Carlberg.


Premiär! 22 september 2002

Monolog för någon prins av Danmark

Lars Gustafsson lärste dikter ur En tid i Xanadu ackompanjerad av violinisten Anna Lindal som framförde stycken av Bach.


Premiär! 29 september 2002

Khubilai Kahn bryter upp från Xanadu

Lars Gustafsson läste dikter ur En tid i Xanadu ackompanjerad av violinisten Anna Lindal som framförde stycken av Bach.


Premiär! 22 februari 2004

Ola Billgrens bilder och drömmar

Det är Ola Billgrens sista sommar, en strålande vacker dag på Österlen. Ett galleri har tilldelat honom ett pris och i en paus i minglandet drar han sig tillbaka bara för att omedelbart uppsökas av en lätt förvirrad kulturreporter från Sveriges Radio och en ung ivrig student som vill att han ska svara på en religionssociologisk enkät. Första frågan: Tror Du på Gud? Ja eller nej?
Med: Kenneth Milldoff, Cecilia Wallton och Magnus von Platen. Regi: Anders Carlberg.


Premiär! 2 april 2005

Claesson Hallstahammar

På en landsvägsbuss någonstans i trakten av Västerås råkar två gubbar stöta ihop. Det var länge sedan sist och den ena historien ger den andra. Ett möte vars resultat blir ett filosofiskt hörspel på dialekt.
Med: Per Mattson och Hans Klinga. Regi: Anders Carlberg.


Premiär! 29 februari 2004

Färmansbo sluss

En man återvänder till den plats där han mötte en kärlek för många år sedan. Hon var slussvakt i Färmansbo och han kom roende uppströms och fick hjälp med att lägga till. Han var ung. Liksom flickan som tog emot honom. Åren har gått, men när han nu närmar sig slussen tycks tiden ha stått stilla. Allt är sig likt - och han tycker att flickan som nu står vid slussvakarstugan är den flicka han mötte för mer än 30 år sedan, lika ung och lika vacker som då och klädd i blommig klänning som då. Trots att han förstår att det inte kan vara samma flicka, övergår deras samtal i en verbal lek som andas lust och längtan...
Med: Anna Persson och Christian Fiedler. Regi: Christer Ekbom.


Premiär! 11 april 2006

Debatten med katten

Ett kort hörspel om en man som har långt till sina känslor, men nära till sin katt... Det sägs att hunden är människans herre. Frågan är om det inte är katten?
Med: Sten Ljunggren. Regi: Anders Carlberg.


Premiär! 11 april 2006

En tid i Xanadu

Lars Gustafsson läste ur sin egen diktsamling Xanadu. Sändes efter Debatten med katten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".