Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Sveriges Radio Drama - Februari 2017

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 14.06
Giraffen med bland andra Hans Sandquist, Lola Zackow och Jeff Lindström.
1 av 4
Giraffen med bland andra Hans Sandquist, Lola Zackow och Jeff Lindström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Sagor från medelklassen
2 av 4
"Sagor från medelklassen" av Robin Jonsson. Foto: Robin Jonsson.
Vulkaner-ensemblen: Katarina Lundgren-Hugg, Anders Ortman, Harald Leander och Helena Röhr.
3 av 4
Vulkaner-ensemblen: överst sitter Katarina Lundgren-Hugg och Anders Ortman. Nedanför: Harald Leander och Helena Röhr. Foto: Julia Lindemalm.
Leona Ekman Larsson och Malte Gårdinger i Top Notch. Foto: SR.
4 av 4
Leona Ekman Larsson och Malte Gårdinger i Top Notch. Foto: SR.

Ny säsong och något förändrade sändningstider!

Våra korta föreställningar sänds i etern fredagar kl. 19.30, måndagar kl. 19.03 och natt mellan söndag och måndag kl. 00.30. 

Våra långa föreställningar sänds nu en gång i månaden, sista söndagen i månaden kl. 20.03 och natt mellan lördag söndag kl. 00.02.

Och så finns vi här på webben, förstås. Och i vår app Sveriges Radio Play. 


Premiär!

Fredag 10 februari 19.30

Vulkaner av Helena Röhr

En geologisk erotisk naturupplevelse och uråldrig kärlekshistoria, om två själar lika gamla som världsalltet.

I den stora smällen för 4,6 miljarder år sedan, när alla himlakroppar och all materia uppstod, då, ur en enda punkt skapades de två. Deras själar har alltid vetat varandra. Längtat. Bultat. Sökt sig mot varandra igen och igen. Som bergskedjor, vulkaner, amöbor, ekorrar och nu - människor. En alltid närvarande åtrå, en vulkanisk lust. En kärlek som aldrig går över.

I rollerna: Katarina Lundgren-Hugg och Harald Leander.
Musik: Anders Ortman.
Teknik: Mattias Miselli. Ljudläggning: Anders Ortman och Mattias Miselli. Producent Niclas Turesson.
Regi: Helena Röhr.


Premiär!

Fredag 17 februari 19.30

Sagor från medelklassen av Robin Jonsson 

Anita har aldrig träffat sin pappa, men hon är helt säker på vem han kanske är. Mats är besatt av Americas funniest home videos och Mustaffan gör allt för att passa in i Sverige sedan han adopterades från Indien, Sri Lanka, Bangladesh eller något sådant. Och vad är egentligen en Dvarg?

Robin Jonssons radiodramadebut är en studie i väl avvägt nonsens och felkanaliserad energi. Fyra korta komiska dramer om att försöka hitta rätt, om frustration och den där känslan av att allt är överväldigande helt okej.

“Historierna handlar om en plats där folk blandar ihop sin egen åsikt med konstruktiv kritik. De misstar sina sårade känslor för förtryck och framför allt blandar de ihop känslan av att något är för dyrt, med att inte ha råd. Det är inte samma sak.” Säger Robin Jonsson.

I rollerna: Robin Jonsson, Stephen Rappaport och Vendela Lundberg.
Klipp/mix: Robin Jonsson. Producent: Marie Jansson.
Dramaturg: Magnus Lindman.
Regi: Robin Jonsson och Ossian Melin  


Fredag 24 februari 19.30

Top Notch Education av Emelie Rosenqvist

- en absurd thriller om skolan "at its best"

Det finns en perfekt skola. Där alla barn är glada och duktiga och alla lärare är superpedagoger. Där alla får varsin i-pad och alla når höga resultat.

Där skolgården är som en park och alla klassrummen har stora fönster med högt i tak.

Där framgång är en garanti och varje barn en given investering. Ja, som en aktie ungefär... 

Välkommen till Silicon Valley; till den inre cirkeln av USAs rikaste människor och en skola full av vinnare -  som kräver sina förlorare. Särskilt bland de egna. Vi möter Rachel, 12 år. Rachel kommer från en väldigt välbärgad familj, hon får allt hon önskar, men hon har svårt att få vänner. 

Hennes pappa är jämt borta och mamman är väldigt mån om att Rachel ska vara "perfekt". Det är inte så lätt för Rachel, som gör sämre och sämre ifrån sig i skolan.  

I Rachels klass finns även Carlos, en kille som får gå på skolan fast hans familj inte kan betala, för Carlos är väldigt begåvad och är bra för skolans yttre. Han är viktig för skolans mångfaldsimage.

Carlos känner inte att han passar in på skolan, han har inte heller några kompisar.  

En dag bestämmer läraren att Carlos måste hjälpa Rachel med läxorna. Motvilligt lär Rachel och Carlos känna varandra, och ser att de kan ha saker att vinna på att vara vänner. 

Rachel får bättre betyg och på ett sätt en kompis. Rachel får någonstans att vara efter skolan och ett ställe att gömma sin hemlighet.  

Men en dag rasar allt samman. För vad är en vänskap egentligen värd - om det viktiga är att bli en vinnare? 

I rollerna: Rachel - Leona Ekman Larsson, Carlos - Malte Gårdinger, Diane -  Isabell Sollman, Faye - Malin Alm, Läraren - Gustaf Hammarsten, Rektorn Brian Bournes - Samuel Fröler, Coachen - David Rangborg, Vaktchef -  Jan Ärfström, Greg - Mathias Olsson, Speakerröst - Magnus Berg.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Dramaturg: Magnus Lindman.
Regi och produktion: Emelie Rosenqvist. 

(Nattrepristiden den 6 mars sänds Gruppen tar över!)


Premiär!

Söndag 26 februari 20.03

Giraffen av Dimen Abdulla

Giraffen börjar i en verklig händelse, den offentliga slakten och obduktionen av giraffen Marius på Köpenhamns zoo för ett par år sedan. En händelse som den danska poeten Yahya Hassan har refererat till när han i intervjuer talar om sig själv som ett exotiskt djur som ställs ut till allmän beskådan, och som nu Dimen Abdulla använder vidare i berättelsen om den unga kvinnan JaJa/ Yahya som under ett febrigt dygn letar efter en fästpunkt i Stockholms innekretsar.

Skillnaden mellan giraffen Marius och Jaja, är att Jaja frivilligt blottar sin insida, låter sig obduceras. Jaja är beroende av de värden hennes erfarenheter med de överklasskretsar hon söker sig till ger henne; kulturellt kapital, pengar, status. De i sin tur är beroende av henne för att komma nära en autentisk livskänsla, ett ”äkta” lidande. 

Men Jaja blottar sig inte bara i sina interaktioner med överklassen i pjäsen utan också inför radiopubliken. Och man skulle kunna säga att det är här den egentliga obduktionen sker, inför lyssnarna.

FM-sändningen inleds med ett porträtt av Nils Poletti gjort av Mohamed El Abed. På webben ligger inledningen och föreställningen separerade.

I rollerna: Lola Zackow, Hans Sandquist, Jeff Lindström, Johanna Lazcano, Bahar Pars, Mia Benson.
Musik: Daniel Rossetti.
Ljud: Michael Johansson. Producent: Marie Wennersten.
Regi: Nils Poletti.

Giraffen är Dimen Abdullas andra pjäs för Sveriges Radio Drama, där hon under 2016 var husdramatiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".