Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Sveriges Radio Drama - Mars 2017

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 14.19
Amanda Ooms och Alexej Manvelov.
1 av 8
Amanda Ooms och Alexej Manvelov. Foto: Per Kristiansen och Peter Cederling/SVT. Fotot är ett montage.
Skåningar
2 av 8
Skåningar. Foto: Julia Lindemalm
Laget
3 av 8
Några ur den stora Laget-ensemblen: Larisa Lagumdzic, Milad Alami, Tea Golubovic, Misagh Alami och Emmanuel Kunda. Foto: Magnus Stenberg/ Luleåfotograferna
Ellenor Lindgren (Kimme) och Saga Eserstam (Mackan).
4 av 8
Ellenor Lindgren (Kimme) och Saga Eserstam (Mackan). Foto: Oscar Byström.
Backa Teater orkester
5 av 8
Backa Teater orkester. I förgrunden Stefan Abelsson. Sedan följer Bo Stenholm, Dan Ekborg och längst bort, Anders Blad. Foto: Ola Kjelbye
Elin Wägner
6 av 8
Norrtullsligan av Elin Wägner. Hennes debutroman och genombrott. Foto: Wikimedia Commons
Maja Runeberg i Bromsgatan 8B (Foto: Sveriges Radio)
7 av 8
Maja Runeberg i Bromsgatan 8B (Foto: Sveriges Radio)
Gruppen: Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf. (Foto: Gruppen)
8 av 8
Gruppen: Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf. (Foto: Gruppen)

Premiär!

Fredag 3 mars 19.30

Laget av Milad och Misagh Alami

Ett radiodrama om syskonskap, flykt och fotboll.

Larisa har tagit initiativ till ett fotbollslag på boendet där hon och hennes syster bor. Matcherna vinns men spelarna blir färre och färre. Avslag, överklaganden och utvisningar sänker sig som en hotfull skugga över planen. Larisa slåss mot alla odds, för laget och för att ta makten över sin egen framtid.

I rollerna: Larisa - Larisa Lagumdzic, Tea - Tea Golubovic, Emmanuel - Emmanuel Kunda, Kvinnlig personal - Maja Runeberg, Azar - Azarakhsh Pedram, Tjej - Jasmine Pedram, Röster på boendet - Chloé Kunda, Claudine Kunda, Sarah Kunda, Ung kvinna - Isabella Karim.

Barn ungdomar i laget: Anahit Avetisyan, Shogik Grigoryan, Geram Grigoryan, Philip Mhenni, Sow Ae. Samuel Barseghyan med flera.

Tekniker: Calle Andersson och Glate Öhman. Ljuddesign: Glate Öhman. Producent: Camilla Blomqvist.

Regi: Milad och Misagh Alami

(Nattrepristiden den 13 mars sänds Bromsgatan 8B)


Natt mellan söndag och måndag, 6 mars 00.30

Gruppen tar över!

”Det finns inte något annat berättigande för en människas existens nu än hennes satsning på och utveckling mot en oändlig öppen framtid.”

Ett radiohus. Ett radioprogram. Allt är som vanligt. Men.
Gruppen tar över. Gruppen rusar mot en ny tid. Inget kan längre hålla dem tillbaka.

Efter noggranna förberedelser - sjukt noggranna förberedelser! - tänker de bryta sig in på SR, ta över en studio och sända live till hela nationen.

En chans, en tagning.

Är det överhuvudtaget någon som kommer märka något?

att det pågår en kupp på bästa sändningstid!

att detta är upptakten till en revolution!

- Är det någon som lyssnar?

Gruppen är en fantastisk feministisk teatergrupp som består av Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf.
Ljuddesigner: Rasmus Persson. Producent: Christer Ekbom, Sveriges Radio Göteborg, 2014.
(Från SR Göteborg)


Premiär!

Fredag 10 mars 19.30

Allt är nu! 

- ett direktsänt improviserat drama om om ett möte som förändrar allt. Första delen av två.

En berättelse i två delar om två människor som möts av en slump i ett ögonblick där allt i deras liv som de känt det sätts på spel. Om kärlek, död, att ta sista chansen att ta tag i sitt liv. Det är aldrig försent. Du kan alltid göra någonting. Eller åtminstone göra ingenting.

För första gången någonsin direktsänder Sveriges Radio ett helt radiodrama byggt på improvisation. Med ny lätt mobil sändningsteknik följer vi dramats vindlingar när det rör sig fram genom platser i centrala Stockholm. Kanske får du syn på karaktärerna vid hotell Mornington eller Djurgårdsbron på fredag kväll? Håll ögonen och öronen öppna. Detta är drama utan skyddsnät, utan klipp, utan redigering. Du kan också se deras möte på sociala medier där produktionsteamet sänder video direkt från plats.

Huvudförfattare: Magnus Berg.
Storyline: Anna-Karin Linder, Daniella Mendel-Enk, Emelie Rosenqvist, Jan Cruseman, Magnus Berg.
Improviserad dialog och i rollerna: Amanda Ooms och Alexej Manvelov.
Producent: Jan Cruseman.
Regi: Magnus Berg. 


Natt mellan söndag och måndag 13 mars 00.30

Bromsgatan 8B av Ann-Helén Laestadius

När Karin blir gravid efter flera misslyckade inseminationer bestämmer hon sig för att åka hem. Till ett Kiruna hon en gång bestämt sig för att aldrig återvända till. Hon ska skriva en bok. Tiden är knapp. Hennes barndomsgårdar ska rivas. Gruvan växer under jord och Kiruna måste flyttas. Karin jagar andras minnen och kan till slut inte komma ifrån sin egen sorgliga familjehistoria.

I rollerna: Maja Runeberg, Maxida Märak, Kjell Eriksson, Charlotte Lindmark, Anton Raukola och Kristian Pedersen.
Producent: Gunilla Bresky, Sveriges Radio Luleå 2014.
Regi: Kjell Peder Johanson.


Premiär!

Fredag 17 mars 19.30

Allt är nu! 

- ett direktsänt improviserat drama om om ett möte som förändrar allt. Andra och avslutande delen.

En berättelse i två delar om två människor som möts av en slump i ett ögonblick där allt i deras liv som de känt det sätts på spel. Om kärlek, död, att ta sista chansen att ta tag i sitt liv. Det är aldrig försent. Du kan alltid göra någonting. Eller åtminstone göra ingenting.

Huvudförfattare: Magnus Berg.
Storyline: Anna-Karin Linder, Daniella Mendel-Enk, Emelie Rosenqvist, Jan Cruseman, Magnus Berg.
Improviserad dialog och i rollerna: Amanda Ooms och Alexej Manvelov.
Producent: Jan Cruseman.
Regi: Magnus Berg. 


Torsdag 23 mars 03.02

Norrtullsligan av Elin Wägner

Elisabeth, kallad Pegg, kommer till Stockholm i början av 1900-talet. En modern stad som sjuder av nya ljud från spårvagnar och grammofoner. Pegg har kommit för att försörja sig och sin lillebror som kontorist och flyttar in i ett kvinnokollektiv på Norrtullsgatan. I kollektivet bor LIGAN; Eva, Baby och Emmy - tre kvinnor som också arbetar på kontor. Pegg dras snabbt in i ligan och ett liv med kontorsarbete, sextrakasserande chefer, olycklig kärlek, fattigdom,  strejkplaner och gratisnöjen som dragspel om nätterna. En solidaritet och vänskap växer fram mellan de unga kvinnorna som delar på brödkanter och fotogen i en tid då kvinnan inte ens hade rösträtt. 

Norrtullsligan av Elin Wägner utkom första gången 1908 och var hennes debutroman och genombrott. Elin, då 25 år, skrev norrtullsligan som en följetong för DN. Hon skrev kapitlen på fredagar som sedan publicerades på söndagarna och kanske är det direktheten, det ocensurerade som gör att berättelsen om ligan fortfarande känns så modern. Det är en klassisk Stockholmsskildring om hur det var att vara ung kvinna i början av seklet och är skrämmande lik vår verklighet, Stockholm idag.

Dramatisering: Emma Broström.
I rollerna: Elisabeth – Frida Hallgren, Emmy – Maria Salomaa, Eva – Nisti Stêrk, Baby – Frida Jansdotter, Chefen – Iso Porovic, Socialisten – Siw Erixon, Putte – Jens Deneberg, Fästmannen, Ung herre - Jonas Kruse, Kusin Görel –Paula McManus, Morbror, Doktorn – Andreas Nilsson, Ung herre 2 – Alfred Tobiasson.
Dragspel: Catharina Backman.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Maria Löfgren.
Från 2014.


Premiär!

Fredag 24 mars 19.30

Mackan och Kimme - nånstans därutimellan av och med Ellenor Lindgren och Saga Eserstam 

Med utgångspunkt i sina humoralteregon Mackan och Kimme, skapar Saga Eserstam och Ellenor Lindgren en ömsint skildring av två vänner som befinner sin nånstans därutimellan; i periferin av småstadens normer och omvärldens förväntningar.  Mackan och Kimme är en berättelse om vänskap, tillvarons stora frågor och om önskan att hitta sin plats i världen.

I rollerna: Mackan - Saga Eserstam, Kimme - Ellenor Lindgren, Bilförsäljaren - Marcus Lindgren med flera.
På gitarr: Hans Eriksson.

Tekniker: Calle Andersson och Glate Öhman. Ljuddesign: Calle Andersson. Producent: Camilla Blomqvist.


Premiär!

Söndag 26 mars 20.03

Skåningar av Familjen, aka Johan T Karlsson och 21 intervjuade skåningar

Vilken är din bild av skåningen idag? Tillsammans med artisten och musikern Familjen så målas en berättelse om Skåne just nu i de starkaste och klaraste färgerna.
Under 46 minuter får du möjlighet att möta fler underhållande, starka och alldeles bedårande ögonblick ur tjugoen skåningars liv.

Musik och komposition: Johan T Karlsson, även känd som artisten Familjen.
Röster: Kylle Ahlqvist, Anneli Enghage, Anna Söderberg, Abdul Aziz, Olof Carlström, Mohammad Al Balout, Osman Karim, Jose Nkolina Mwemba, Ingrid, Elisabeth, Thea, Cecilia, Nermina Bevrnja Larsson, Leif Schönbeck, Hamed Salama, Pernilla Åkesson, Karin Stjärne Nordqvist, Björn Eldvall, Anna Arvidsson, Viveca Olofsson, Jan Hansveden med flera. 
Reportrar: Helena Lopac och Martina Greiffe.
Ljudtekniker: Mattias Miselli.
Producenter: Niclas Turesson och Lisa Wall.

En produktion av Sveriges Radio Drama och Elektroniskt i P2 i samarbete med P4 Malmöhus. Premiären äger rum 26 mars kl. 20.03 i Drama i P1 och i Elektroniskt i P2 (exclusive cut!) kl. 21.00.


Premiär!

Fredag 31 mars 19.30 

What's Life av Stefan Åkesson

Ett kollage om människans existens och värde.

En musikalisk obduktion av en samtida mänsklighet. Ett tvärsnitt genom den livsuppehållande apparaten. Från första till sista andetag.

Vi delar samma kemiska komponenter och följer samma bana; Vi föds, vi är och vi dör. Det talas om människovärdet som vore det ett enhetligt värde. Ideologiskt är tanken fin då alla mänskliga kroppar utgörs av samma beståndsdelar, men i ett ekonomiskt perspektiv ser värdesättningen annorlunda ut. Styckpriset på en människa varierar stort beroende på utomkroppsliga omständigheter, som var vi kommit till och vad vi hamnar i.

I rollerna: Ylva Olaison och Ulf Rönnerstrand.
Musik: Igor Gostuski.
Musiker: Stefan Abelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg och Bo Stenholm från Backa Teater.
Specialskriven rap av och med Vic Vem producerat tillsammans med Anders Blad. 
Producent: Christer Ekbom, Sveriges Radio Göteborg. 
Regi: Bo Stenholm.

Föreställningen är ett samarbete med Backa Teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".