Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Sveriges Radio Drama - Maj 2017

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 15.30
Uje Brandelius.
1 av 3
Uje Brandelius. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Ensembeln i Limbo (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
2 av 3
Josefin Ljungman, Annika Hallin, Marika Lindström, Johan Lindell, Charlotta Larsson, Linda Källgren och Sanna Krepper i Limbo (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
Dagbok från Gallok med Mimie och Maxida Märak (Foto: Henrik Blind. Montage: Fredrik Ydhag.)
3 av 3
Mimie och Maxida Märak deltog i Svarta rajden på Jokkmokks marknad. Det var en protest mot planerna på gruvbrytning. (Foto: Henrik Blind. Montage: Fredrik Ydhag.)

Fredag 5 maj 19.30

Dagbok från Gallok av Mimie Märak

Jag undrar om ni ligger bekvämt i era sängar
på madrasser stoppade med blodspengar  
intjänade på marker
som ni stulit från renägare och drängar.
Alla ni som teg kommer att gråta
och då ska inte vi förlåta.

Gallok är samiska för Kallak i Jokkmokks kommun. Där står kampen mellan en urbefolknings rättigheter och ett internationellt gruvbolag. Systrarna Maxida och Mimie Märak berättar med ord, musik och jojk om en sommar som inte blev lik någon annan.

Maxida är skådespelare och musiker. Mimie är spoken word-artist. Tillsammans är de en häftig duo, säger producenten och regissören Gunilla Bresky på Sveriges Radio i Luleå. Och de väcker starka känslor på grund av sitt engagemang. De är råa, rasande och roliga.

I rollerna: Mimie Märak, Rolf Degerlund, Ingemar Raukola, Anton Raukola, Eva Britt Tjernkvist, Maxida Märak, Nikki Sunna.
Kompositör: Maxida Märak.
Ljuddesign: Mans Jonsson. Teknik: Calle Andersson, Bjarne Johansson.
Producent: Gunilla Bresky.
Regi: Gunilla Bresky. 
Från SR Luleå 2014.


Fredag 12 maj 19.30

Limbo av Margareta Garpe

Del 1 av 3. De missbrukande kvinnorna anländer till behandlingshemmet på den isolerade ön. Där möter de superterapeuten Betty och VD:n Bill som också är sjukskötare.

Kvinnorna har levt i en ständig verklighetsflykt och jagat kickar till vilket pris som helst. De har vistats i limbo, ett tillstånd mellan himmel och helvete och nu störtar de. Till ön kommer också journalisten Viktoria för att göra ett reportage om livsöden fyllda av rädsla, skuld och blackouter. Nu tvingas också Viktoria att möta sina egna livslögner. På ön finns en sista chans för alla att överleva eller drunkna.

I rollerna: Johan Lindell - Bill, Annika Hallin - Lolo, Sanna Krepper - Viktoria, Charlotta Larsson - Betty, Marika Lindström - Millan, Josefin Ljungman - Kim.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius. 
Regi: Ludvig Josephson. Från 2014.


Fredag 19 maj 19.30

Limbo av Margareta Garpe

Del 2 av 3. Limbo, ett tillstånd mellan himmel och helvete. Där befinner sig fem kvinnor med missbruksproblem på ett isolerat behandlingshem omgivet av vatten.

Något har gått snett med familj och karriär. Livet har kantats av droger, skuldkänslor och blackouter. Här utsätts de för morgonrocksmetoden av terapeuten Betty och en av kvinnorna, Hanna, måste berätta sin mest mörka och katastrofala hemlighet.

I rollerna: Johan Lindell - Bill, Annika Hallin - Lolo, Sanna Krepper - Viktoria, Linda Källgren - Hanna, Charlotta Larsson - Betty, Marika Lindström - Millan, Josefin Ljungman - Kim.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Ludvig Josephson. Från 2014.


Fredag 26 maj 19.30

Limbo av Margareta Garpe

Del 3 av 3. På den isolerade ön finns behandlingshemmet för missbrukande kvinnor. Fem kvinnor med olika livsöden i bagaget bor för tillfället där tillsammans med terapeuten Betty och VD:n Bill.

Nu ska Betty träffa sin son och Bill ska ersätta henne. En av  de missbrukande kvinnorna, journalisten Viktoria, vill hem till varje pris, men det kommer ett brev från hennes man….  Och när stjärnterapeuten Betty kommer tillbaka till ön skakas hela behandlingsverksamheten om.

I  rollerna: Johan Lindell - Bill, Annika Hallin - Lolo, Sanna Krepper - Viktoria, Linda Källgren - Hanna, Charlotta Larsson - Betty, Marika Lindström - Millan, Josefin Ljungman - Kim.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Ludvig Josephson. Från 2014.


Premiär!

Söndag 28 maj 20.03

Spring, Uje, spring! av och med Uje Brandelius

Med sin svarta humor och karaktäristiska popmusik tar Uje Brandelius, från gruppen Doktor Kosmos, med oss på en musikalisk resa av humor och allvar, specialgjord för radio.


”Jag gjorde den här förställningen för att det var kul, och för att jag kände att jag fick lite bråttom i livet. För att jag länge drömt om att få spela på mina mer teatrala strängar som hålls i tukt när man är popartist, ja, jag ville få clowna mig lite helt enkelt. Och också kanske för att jag ville ta reda på vad som faktiskt är viktigt på riktigt i mitt liv. Ungefär så.” säger Uje Brandelius.

Spring, Uje, spring har också getts som scenföreställning på Stockholms Improvisationsteater, Södra Teatern. Till hösten åker den på turné runt om i landet. Det här är dock en alldeles unik radioegen version, gjord speciellt för att höras, inte ses! 

I rollerna: Uje Brandelius, Bixi Brandelius, Henrik Schyffert, Johan von Schreeb, Marie Wennnersten, Christoffer Barnekow, Jack Silver, Marie Liljedahl, Martin Aagård.
Musik: Uje Brandelius, Iiris Viljanen (piano), Fredrik Myhr (trummor), Clas Lassbo (bas).
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent och medregi: Marie Wennersten.
Text, musik, regi: Uje Brandelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".