Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Sveriges Radio Drama - December 2017

Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 10.17
Utkantssverige
1 av 7
Utkantssverige med Vivianne och Margot.
Ali-Reza Modjallal, Mina Azarian och Anna Granath i "Ballongen".
2 av 7
Ali-Reza Modjallal, Mina Azarian och Anna Granath i "Ballongen". Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Catrine Lundell och Eric Stern.
3 av 7
Catrine Lundell och Eric Stern i Dejtingguiden. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Från en du inte känner.
4 av 7
Från en du inte känner. Foto: Ann Holmgren. Bilden är ett montage.
Strandad av Malin Lindroth med Peter Lorentzon och Caisa-Stina Forsberg.
5 av 7
Strandad av Malin Lindroth med Peter Lorentzon och Caisa-Stina Forsberg. Foto: Rolf Hilton/Sveriges Radio. Bilden är ett montage.
Förlagan till paret Quangel i Ensam i Berlin var Otto och Elise Hampel.
6 av 7
Förlagan till paret Quangel i "Ensam i Berlin" var Otto och Elise Hampel. Foto: Wikimedia Commons. Bilden är ett montage.
Aniara. Främre raden: Emma Lindblad, Yvonne Lombard och Annika Hallin. Bakre raden: Signe Barfoed, Aleksa Lundberg, Jasim Mohamed och Josefin von Zeipel. (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
7 av 7
Aniara. Främre raden: Emma Lindblad, Yvonne Lombard och Annika Hallin. Bakre raden: Signe Barfoed, Aleksa Lundberg, Jasim Mohamed och Josefin von Zeipel. (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)

Fredag 1 december 19.30

Ensam i Berlin av Hans Fallada

Del 4 av 4: Kommissarie Escherich är Quangel tätt i spåren. Hans polisheder och hans otålige chef, gör att han vill lösa fallet. Men innerst inne hyser han en viss beundran för motståndsmannen. 

Verkmästare Otto Quangel sköter sig och sitt, och både han och hans hustru Anna är partimedlemmar som har röstat fram Hitler till makten. Men när deras son stupar i blixtkriget mot Frankrike 1941, inser makarna att en kamp mot Hitler är den enda utvägen för att behålla mänsklig värdighet.

Otto Quangel börjar skriva brevkort som uppmanar till motstånd mot Hitler och ikläder sig Davids kostym i kampen mot den nazistiske Goliat. Han blir både vinnare och förlorare, men vinner inga anhängare.

Översättning: Knut Stubbendorff och Per Lennart Månsson.
Dramatisering: Åsa Melldahl.
I rollerna: Kammarrättsrådet Fromm - Etienne Glaser, Otto Quangel - Magnus Ehrner, Anna Quangel - Gunilla Abrahamsson, Escherich - Mats Qviström, Prall - Anders Ahlbom Rosendahl, Max Harteisen - Andreas T Olsson, Erwin Toll - Philip Zandén, Kaltenbrunner - Francisco Sobrado, Arbetsledaren - Björn Granath, Barnröst - Elmer Branting. 
Musik: Tomas Lindahl.
Ljudregi: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Produktion: Jan Cruseman och Anne Konstenius.
Regi: Åsa Melldahl.


Premiär!

Söndag 3 december 20.03

Ballongen av Marjaneh Bakhtiari

Minns ni Arash, storebrodern ur Sveriges Radio Dramas succéföreställning Salongen? När vi sist hörde om honom brottades han med skulder. Nu är skulderna reglerade och priset… priset var hans liv.

Ballongen får vi följa Arashs nära och kära och höra hur de hanterar tragedin.

Mamma Farideh har nu blivit väldigt ensam eftersom många tror att Arash måste ha varit skyldig – annars hade han väl inte dödats? Rasisterna tar tillfället i akt och försöker peka ut Arash och hans familj som kriminella. Lillebrodern Farid skyddar mamma från den fientliga omvärlden så gott han kan och den trogne Mohsen lagar mat och vågar hoppas på framtiden.

Men kommer Farideh att öppna salongen igen?

I rollerna: Mina Azarian, Bahador Foladi, Ali-Reza Modjallal, Anna Granath, David Arnesen, Magnus Berg, Elisabeth Lagerstedt, Bahar Pars, Simon Rosenqvist, Oscar Rosberg, Håkan Engström och Jesper Lindau.
Ljuddesign: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax. Produktionsass: Anne Konstenius. 
Dramaturg: Magnus Lindman.
Regi: Bahar Pars.

Efter föreställningen: Babak Parkham från Ekot Radio Sweden har träffat föreställningens regissör Bahar Pars.


Premiär!

Fredag 8 december 19.30

En by när mörkret lagt sig av Kazuo Ishiguro.

Övers: Rose-Marie Nielsen.
I rollerna bl.a: Tomas von Brömssen, Evin Ahmad, Helmon Salomon, Elisabeth Göransson.
Musik: Amina Hocine.
Inspelningstekniker: Rolf Hilton. Producent: Magnus Berg.
Regi: Frida Röhl. 

Ishiguros novell En by när mörkret lagt sig är ett koncentrat av Ishiguros stora teman minne och glömska: en man återvänder till en by han en gång bott i, men efter hand blir både han och vi som lyssnare osäkra på vart han egentligen kommit. Ur dunklet framträder okända gestalter som säger sig ha tydligt minnas honom, och andra som han minns har inget minne av honom.


Nobelspecial på webben och i appen!

Publiceras: Måndag 11 december 06.00

Aniara av Harry Martinson

Aniara lyfter från jorden för ett av sina rutinuppdrag, att frakta emigranter till Venus eller Mars, då jorden efter år av miljöförstöring har blivit en allt svårare plats att leva på.

Men en katastrof inträffar då Aniara för att undvika en kollision med en asteroid tvingas göra en nödgir. Det finns ingen möjlighet att häva den felaktiga kursen, som nu är ställd rakt ut ur solsystemet, ut i universum. Besättning och passagerare är alla förr eller senare dömda till undergång. Radioteatern bjuder på en nytolkning av Harry Martinsons ständigt aktuella versepos med nyskriven musik och NASA:s rymdljud...

Med: Yvonne Lombard, Annika Hallin, Jasim Mohamed, Aleksa Lundberg, Emma Lindblad.
Musik: Tomas Hallonsten.
Ljud: Erland von Heijne.
Manus och regi: Signe Barfoed och Josefin von Zeipel.


Premiär!

Fredag 15 december 19.30

Dejtingguiden av Rojda Sekersöz och Gunnar Nilsson

Har du dejtat någon på sistone? Inte? Känns det inte lite ensamt därhemma? Men misströsta inte, vi har en lösning på dina problem. Dejtingguiden! Allt du behöver veta om dejting, klappat ock klart. Vår erfarna dejtingexpert visar vägen, det är bara att följa med!

I sin radiodramadebut tar Rojda Sekersöz och Gunnar Nilsson sig an det numera utspridda fenomenet: parrelationer som exakt vetenskap. För det funkar ju. Ja, om man frågar experterna själva i alla fall. Det funkar ju. Ja. Absolut. Bara man flyttar soffan lite närmare fönstret…

I rollerna: Catrine Lundell och Eric Stern.
Ljuddesign: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Regi: Rojda Sekersöz.


Premiär!

Fredag 22 december 19.30

Strandad av Malin Lindroth

En passionerad semesterflört lider mot sitt slut. Han vill fortsätta träffas hemma i Sverige. Hon däremot är skeptisk. Sista kvällen, under en promenad i solnedgången på stranden, påverkas de av något som flyter iland. Men vad är det? En presenning, en säl, en jätterocka? Ingen av dem vågar närma sig det och snart skenar fantasierna iväg. 

De hamnar i ett resonemang om hur de upplever det främmande. Båda roas till en början, men hur överens är de egentligen?

Medverkande: Peter Lorentzon och Caisa-Stina Forsberg.
Ljuddesign: Rolf Hilton. Producent: Christer Ekbom, Sveriges Radio Göteborg. Dramaturg: Magnus Lindman.

Regi: Nicolas Kolovos.


Premiär! 

Fredag 29 december 19.30

Från en du inte känner av Ann Holmgren

En berättelse på dokumentär grund om att växa upp och om vad vi kan komma att betyda för varandra, ibland utan att vi är medvetna om det. I Från en du inte känner letar sig huvudpersonen tillbaka i tiden till sin barndomsstad i inlandet, för att söka svar kring hålet i tiden som uppstod efter Narek-killen i klassen som avslutade sitt liv en vinternatt för tjugofem år sen.

Ann Holmgren radiodebuterar här med manus och regi. Hon har tidigare uppmärksammats för sina filmer, bland annat den hyllade dokumentären Hejdå, hallelujah.

Med: Tove Olsson, Johan Hafezi, Johanna Salander, Albin Grenholm, Elvira Lander, Anna Åsdell, Victor Linder Björkenstam, Alva Sjögren och Josef Bygdén.
Musik: Nikolai Aurebekk Handeland
Ljuddesign: Bjarne Johansson. Producent: Camilla Blomqvist, Sveriges Radio Luleå.
Regi: Ann Holmgren.


Premiär!

Söndag 31 december 20.03

Utkantssveriges nyårskavalkad 2017

Udda platser. Udda existenser. Utanför Stockholm. Redaktionen för Utkantssverige presenterar tillbakablickar och underhållning under en av de sista skälvande timmarna av 2017.

Högst alternativa reportage skildrar ett Sverige som aldrig kommer till tals, den mytomspunna dolda del, som ligger i totalt medialt mörker utanför Stockholms innerstad – Utkantssverige.

Av och med Gertrud Larsson och Åsa Asptjärn.
Producent: Magnus Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".