Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - november 2006

Publicerat torsdag 16 november 2006 kl 14.20
1 av 4
Erik Lindholm berättar om sin tid som ung soldat i Kongo 1961 i föreställningen Hammarskjöld har störtat. (Foto: Mikael Grönberg, SR)
2 av 4
Reine Brynolfsson och Odile Nunes i Hölderlin (Foto: Anders Roth/SR)
3 av 4
Catti Brandelius som professora (Foto: Johan Ljungström)
4 av 4
Fredrik Meyer och Liv Mjönes i studion under inspelningen.

Fredag 3 november 19.03
Hölderlin
av Peter Weiss.
Övers: Britt G Hallqvist.
Med: Odile Nunes, Reine Brynolfsson, Johan H:son Kjellgren, Peter Andersson, Jan Waldekranz, Benny Fredriksson, Lars-Göran Persson, Claes Thelander, Axel Düberg, Ove Stefansson, Mathias Henrikson, Måns Westfelt, Sten Ljunggren, Björn Gedda, Cecilia Nilsson, Eva Gröndahl, Anna Godenius, Niklas Hald, Karin Holmberg, Peter  Sjöquist.
Regi, bearb: Anders Carlberg.
Peter Weiss skulle fyllt 90 år i höst. Radioteatern uppmärksammar honom med pjäsen om den tyske 1700-talspoeten Friedrich Hölderlin som Weiss skrev 1971. Hölderlin hade då omvärderats från opolitisk eterisk lyriker till synnerligen medveten revolutionär vänsterman och stämningarna från -68 års studentrörelse ligger nära. I och med Tysklands återförening fick pjäsen ytterliggare en dimension.

När Peter Weiss var tolv år skickades han till släktingar i Tübingen, ”av uppfostringsskäl” som det hette. I Tübingen pekade hans vänner på ett torn vid floden Neckar och talade med skräckblandad förtjusning om en dåre som en gång satt inspärrad där i halva sitt liv.

Det var Peter Weiss första möte med den romantiske 1700-talsdiktaren Friedrich Hölderlin. Långt senare, efter genombrottet som dramatiker och med ett antal pjäser bakom sig, får han idén att skriva ett Hölderlindrama. I pjäsen tar han fasta på Hölderlins politiska engagemang under studentåren. På hur han och kamraterna inspireras av den franska revolutionen men så småningom splittras och går skilda vägar i såväl liv som politik. Drömmen om revolutionen och jämlikheten ersätts av den mer lukrativa tanken på ett enat Stortyskland. Ensam kvar med idealbilden blir Hölderlin, som tvingas eller låtsas bli vansinnig. Han lever sina sista fyrtio år isolerad i tornet vid Neckar.

”Detta är ett stort, rikt material för skådespelare och regissör, lika inspirerande i radioform som på en scen, säger en entusiastisk regissör Anders Carlberg. 
(Från 1991. Repris 5/11 20.16, 12/11 00.18)

Före föreställningen: Diktaren i tornet - Sven Hugo Persson om dramatikern Peter Weiss som skrev en pjäs om den romantiske diktaren Hölderlin.


Premiär!
Lördag 4 november 13.30
Debatten med katten
av Lars Gustafsson.
Med: Sten Ljunggren.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi: Anders Carlberg.
Det sägs att hunden är människans herre. Frågan är om det inte är katten?
(Repris: 6/11 19.03, 13/11 01.00)

Efter föreställningen: Lars Gustafsson läser ur sin diktsamling En tid i Xanadu.


Fredag 10 november 19.03
Hölderlin
av Peter Weiss.
Del 2.
(Från 1991. Repris 12/11 20.03, 19/11 00.05)

Efter föreställningen: Peter Weiss 90 år av Sven Hugo Persson.

...samt gästspel i etern av SR c: Helsingfors, en berättelse från andra sidan havet.
av Nils Lindström.
Verket är ett vinnarbidrag för tävlingen till temat Andra sidan som publicerades 2004. SR c - Radioteaterns experimentella radiokanal som sänder program och musik dygnet runt i webbradion - man kan också välja mellan över hundrasjuttio program att lyssna på direkt, eller gå in i olika temans bildvärldar. De hittar man på sverigesradio.se/src.


Premiär!
Lördag 11 november 13.30
Besöket
Med: Johan Lindell, Jessica Liedberg, Martin Rosengardten, Susanne Barklund, Franciska Löfgren, Johan Peijler.
Ljud: Lena Samuelsson.
Manus, regi: Ludvig Josephson.
Ett par har förlorat sitt väntade barn i ett sent skede av graviditeten. De försöker stötta varandra efter förmåga, då kvinnans förre pojkvän oväntat dyker upp i sjuksalen för att trösta de sörjande och bjuda på en stunds underhållning.
(Repris: 13/11 19.03, 20/11 01.00)

Efter föreställningen: Samtal med Ludvig Josephson.


Premiär!
Fredag 17 november 19.03
Lunch med Dag Hammarskjöld
av Björn Runeborg.
Med: Margaretha Byström, Fredrik Meyer, Liv Mjönes, Anne Kalmering.
Ljud: Leif Bjärnling.
Regi: Anders Carlberg.
Stockholm, Östermalm, 1937. Den unge statssekreteraren Dag Hammarskjöld bor fortfarande hemma hos sina föräldrar på Linnégatan och varje dag äter han lunch med sin mor. I dag är det hennes namnsdag, en alldeles särskild dag, men när han stiger innanför dörren har redan en objuden gäst hunnit före. En ung vacker dam från Uppsala.
(Repris 19/11 20.03, 26/11 00.05)

Efter föreställningen: Jämnt 45 år efter hans död sänder vi ett antal fördjupande program om Dag Hammarskjöld; bland annat en intervju med Sture Linnér

- undergeneralsekreterare i Kongo och Dag Hammarskjölds närmaste man vid tidpunkten för kraschen. Sture Linnér satt i olycksplanet men lämnade det strax före starten på Hammarskjölds order. Sture Linnér vill idag vederlägga ryktet att Hammarskjöld själv fått planet att störta, och han vill dessutom avliva myten om generalsekreteraren som den kylige intellektuelle; tvärtom hade han varma sidor som kom fram i offentliga sammanhang.


Lördag 18 november 13.30
Claeson, Halstahammar
av Lars Gustafsson.
Med: Per Mattson, Hans Klinga.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi: Anders Carlberg.
På en landsvägsbuss någonstans i trakten av Västerås råkar två gubbar stöta ihop. Det var länge sedan sist och den ena historien ger den andra. Ett möte vars resultat blir ett filosofiskt hörspel på dialekt.
(Från 2004. Repris 20/11 19.03, 27/11 01.00)

Efter föreställningen: Samtal med Lars Gustafsson.


Premiär!
Fredag 24 november 19.03
Hammarskjöld har störtat
av och med Erik Lindholm.
Ljud: Leif Bjärnling, Maud Söderström.
Produktion: Anders Carlberg, Henrietta Hultén.
Kongo 1961. Den unge FN-soldaten Erik Lindholm med placering i bataljonens telefonväxel får en sen natt i september meddelande om att generalsekreterarens flygplan förmodligen  störtat.. Hur ska det nu gå med de sköra fredsförhandlingarna? I Erik Lindholms berättelse förs vi tillbaka i tiden. Vi får uppleva historien ur den menige soldatens perspektiv och det blir en berättelse med häftiga kast mellan brutal död och ung längtan efter kärlek och vänskap.
(Repris 26/11 20.03, 3/12 00.05)

Efter föreställningen: Intervju med Erik Lindholm av Henrietta Hultén.


Lördag 25 november 13.30
En lektion med professora
av och med Catti Brandelius.
Produktion, ljud: Frida Englund.
Konstnären, performanceartisten och sångerskan Catti Brandelius ger scenen till Profesora,  en superlärd kvinna med basker och betongglasögon som forskar i lärdomens vindlande korridorer. Samtal med Ebba Witt-Brattström om vilken kunskap som är den sanna och vilken som räknas.
(Från 2004. Repris 27/11 19.03, 4/12 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".