Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk mat på våra sjukhus får inte kosta pengar längre

Publicerat torsdag 9 november 2006 kl 15.35
Ekologiska grönsaker

Västra Götalandsregionen vill att det ska serveras mer ekologisk mat inom regionen, bland annat på sjukhusen. Men nu är pengarna slut. Marie Dahl, som är med och köper in maten till Skaraborgs sjukhus, hoppas på en fortsättning för miljöns skull.

När det gäller de ekologiska varornas framtid inom Skaraborgs sjukhus, så är det som så mycket annat penagrna som styr.  Regionens miljöpolicy säger att målet är 25 procent ekologiskt odlade livsmedel i storkökens kastruller och grytor - för miljöns skull. För några år sedan sköt regionen också till 8,5 miljoner för att få fart på storköken.

Och fart blev det. I dag är allt kaffe och all mjölk på Kärnsjukhuset ekologiskt. Bananerna är det oftast och morötterma också.

Nu i november satsar sjukhusen en informationskampanj om den ekologiska maten på sjukhusen, utan faktiskt veta hur det blir framöver. För politikerna skjuter inte till mer pengar utan lämnar sjukhusen att klara sig själva.

Sannolikt blir det varje sjukhusledning som får bestämma hur mycket pengar som ska satsas på detta, i konkurrens med allt annat som också är viktigt inom vården. Marie Dahl kommer att göra vad hon kan.

- Det är ju vår skyldighet att presentera ett förslag till dem som beslutar om pengarna, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".