Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF kritiskt till naturreservat

Publicerat tisdag 14 november 2006 kl 14.13

Länsstyrelsens förslag att skapa ett nytt naturreservat i Vallebygden i Skara kommun kritiseras av LRF Skaraborg i allmänhet och Valleavdelningen i synnerhet. Ordförande Niklas Funke menar att markerna mår bäst av att få betas och brukas som de alltid gjort.
- Vi tycker att det ska skötas av lantbrukarna och markägarna som man har gjort i hundratals år, med betesdjur och ett förnuftigt skogsbruk.

Förfall eller återgång till en ursprunglig naturmiljö - ja, hur naturreservat påverkar områden som brukas och betas av människor och djur, det är Länsstyrelsen och LRF Valle inte överens om. Man är heller inte överens om området Ökull - Borregården, som Länsstyrelsens förslag handlar om.

- De vill ju öka andelen död ved i det här området. Om det ligger träd på marken går inte djuren in och betar där. Man måste se det i ett längre perspektiv, hur det kommer att ändras om 50, 100 eller om 200 år, säger Funke.

Ägarna till den aktuella marken är inte intresserade att låta dem ingå i det skyddade området. Och Niklas Funke förstår deras motstånd, för han säger att han sett skyddade områden förändras till det sämre förut.

- Nej det sköts ju inte så som det beskrivs i deras skötselplaner, vi har ju sett marker uppe på Billingen som vi tycker förfars.

Markerna klarar sig bäst med markägarnas skötsel och utan att Länsstyrelsen blandar sig i, säger Niklas Funke.

- Jag tror ju att lantbruket kommer att leva vidare i Valle för jag vet flera stycken som vill utöka sitt djurantal och söker ytterligare betesmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".