Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldsutsatta funktionshindrade kvinnor får hjälp

Publicerat fredag 8 december 2006 kl 15.38

Kvinno- och brottsofferjourer, personal inom akutsjukvård, polis och personliga assistenter i Västra Götaland ska nu få bättre kunskaper för att kunna hjälpa kvinnor med funktionshinder som utsätts för våld och övergrepp.
Det är Bräcke Diakoni som ska starta ett utvecklingscentrum för att skapa större förståelse och höja beredskapen för att kunna hjälpa kvinnor med funktionshinder, som utsatts för olika former av övergrepp.

Som funktionshindrat är man ofta i en beroendeställning och ibland är övergreppen subtila, det menar Elisabet Ljungström som är ansvarig för projektet med utvecklingscentrat.

- Det finns många exempel. Det här med när man sätter på bilbältet och handen, armen snuddar vid brösten. Det kan man ju ta som ett misstag eftersom det var trångt bak i bilen. Men vad man måste tänkta på är att jag som kvinna med fukntionshinder upplever att det här inte är okej och säger till, och det inte respekteras, det är ett övergrepp, säger Elisabet Ljungström.

Utvecklingscentret är ett treårigt projekt och kallas för ”Från ord till handling”. För många kommuner konstaterar i sina handlingsplaner att kvinnor med funktionhinder är extra utsatta. Men sedan är det långt till att också ha en hög medvetenheten och kunskap om vad det egentligen innebär i praktiken.

Exempelvis är det inte helt lätt för en kvinna som blivit utsatt för ett övergrepp eller våld och har ett funktionhinder att kunna få hjälp.

- I dagsläget är det många kvinnojourer, brottsofferjourer och kriscentrum i Sverige som inte tar emot alla kvinnor. Man kan inte bo där för att man är rullstolsburen, det kan vara för att de inte tar emot personliga assistenter eller rent av säger att ”vi kan inte ta emot kvinnor med psykiska funktionshinder eller intellektuella funktionshinder”, berättar Kerstin Kristensen, projektledare för utvecklingscentrum ” Från Ord till Handling”.

Bräcke Diakoni genomför projektet med utvecklingscentret i samarbete med olika handikapporganisationer och har fått 3,4 miljoner kronor i stöd från Allmänna arvsfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".