Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utlandsflytt oroar Dafgårdsanställda

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 11.12

Sedan några år görs Dafgårds kåldolmar till viss del i Ungern.
På Dafgårds i Källby finns nu en oro för att hela produktionen ska komma att flyttas dit.
- Jag har jobbat här i 35 år och trivs jättebra, så jag är lite orolig, säger Marita Svensson från Rackeby.
Men personalchef Bengt Olsson ger lugnande besked.

En livsmedelsarbetare som rullar kåldolmar i Ungern beräknas bara kosta en tiondel av lönen för en arbetare vid fabriken i Källby.

Marita Svensson som jobbat 35 år på Dafgårds började sin yrkesbana med sju kronor i timmen. I dag tjänar hon drygt 130 kronor i timmen på sin ackordslön.  En bra arbetsdag kan hon ensam göra 5 000 kåldolmar. 

I dag har kåldolmsfabriken i Källby 20-25 anställda att jämföras med 100 anställda under storhetstiden för ett antal år sen. Det är nu tre år sedan en del av produktionen flyttades till Ungern. Anledningen var pengar:

- Det går inte att sticka under stol med att det handlade om lönsamhet. Naturligtvis, säger personalchefen Bengt Olsson.

Samtidigt säger Olsson att det i nuläget inte finns några planer på att flytta hela tillverkningen dit:

- Nej, vi behåller stekningen här för att ha koll på kvalitén så att vi vet att de blir lika bra som om vi hade gjort dem här i Källby.

Rep: - Tror du att svenska konsumenter vet varifrån era kåldolmar kommer?

- Ja, det tror jag att de gör, säger Bengt Olsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".