Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gullspång drabbas i Komvuxneddragning

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 08.07

Den nya regeringen skär i bidragen till kommunal vuxenutbildning.
De har gjort om systemet på ett sätt som gör storstadskommuner i Stockholm till vinnare och glesbygdskommuner med hög arbetslöshet till förlorare.
Gullspångs kommun tappar till exempel halva sin budget jämfört med i fjol. Orättvist, tycker rektorn Birgit Götenstedt.

Med det nya sättet att beräkna det ekonomiska bidraget får den välmående förortskommunen Danderyd utanför Stockholm en rejäl ökning av det statliga anslaget till komvux - närmare bestämt 36 procent mer. Men för Gullspång är det raka motsatsen. En halvering av anslaget jämfört med i fjol.

- Vi får en halv miljon mindre medan Danderyd får mer, säger Birgit Götenstedt.

Orsaken är alltså att den borgerliga regeringen beräknar anslaget på ett annat sätt än den förra regeringen gjorde. Då gynnades kommuner med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå. Nu finns inte de faktorerna med i fördelningen av pengarna. Det är därför som redan hårt trängda Gullspång vara med och betala priset när Sverige totalt sett drar ned Komvuxutbildningen med en tredjedel.
Birgit Götenstedt tycker förstås att det är orättvist och vet ännu inte vilka konsekvenserna kommer att bli.

– De elever som är inne och som sökt eller fått studiemedel kommer att erbjudas fortsatta studier. Det är min förhoppning att vi ska kunna göra det även i höst.

Faktum är att Gullspång under åren varit framgångsrika med att öka utbildningsnivån bland kommuninvånarna. Ingrid Landgren som är lärare i Gullspång har sett att kommunen gynnats av förra regeringens utbildningssatsning:

– Vi har utbildat väldigt många som skaffat sig gymnasiekompetens, gått vidare till högskolan och nu är tillbaka här och jobbar i kommunen. Det känns väldigt roligt för oss som varit med och utbildat dem.

Birgit Götenstedt hoppas och tror att även den nya regeringen kommer att inse att kommuner som Gullspång behöver ha extra stöd i det här avseendet. Därför tror hon att de även i Gullspång kommer att kunna bygga ut utbildningsmöjligheterna på sikt:

– Det här med distansutbildning och utbildning på hemmaplan har kommit för att stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".