Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Essungas socialchef: "Lagen om vård av unga fungerar inte"

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 07.12

En kammarrättsdom har fått representanter för Essunga kommun att ifrågasätta om lagen om vård av unga (LVU) fungerar.
Ett omedelbart omhändertagande av en pojke i kommunen har fått stöd överallt utom i kammarrätten. 
Konstigt, tycker kommunens individ- och familjeomsorgschef som nu skrivit till justitieminister Beatrice Ask.
– Jag vill visa henne hur det går till i praktiken och att det inte fungerar ibland, säger Heino Kokko.

I höstas gjorde Essunga kommun ett omedelbart omhändertagande av en pojke med stöd av LVU. Pojken hade utfört flera grova brott och Heino Kokko menar att såväl socialtjänsten som länsstyrelsen, polisen och pojkens lärare var överens om att pojkens skulle omhändertas omedelbart.  

Kammarrätten är dock av en annan åsikt och tycker att socialtjänsten borde ha utrett och övervägt andra åtgärder innan pojken omhändertogs. Därför har kammarrätten upphävt omhändertagandet.  

Fel signaler
Heino Kokko är förvånad och känner sig motarbetad.
– Jag reagerar utifrån att länsstyrelsen tyckte att omhändertagandet var helt i lagens anda. Länsrätten kom fram till samma slutsats men kammarrätten har en helt annan uppfattning. Det är lite anmärkningsvärt för mig.

Han säger att domen dessutom skickar fel signaler både till socialtjänstens personal och till ungdomar:

– Jag tänker att nästa gång det händer så måste jag ändå agera. Socialtjänsten måste ta sitt ansvar. Dessutom har det en oerhört bra effekt på det sättet att andra ungdomar får signalen att det inte går att göra brott utan att det händer något.  

Brev till justitieministern 
Det måste vara något fel på lagen, menar Heino Kokko och har därför skrivit till justitieminister Beatrice Ask för att påtala domstolarnas olika beslut:

– Jag och många av mina kollegor gör som lagen säger men ibland fungerar det ändå inte. Därför finns det kanske anledning att se över lagen och se var det brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".