Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjedaghemmen ifrågasätts i ny skollag

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 06.58
Dagbarnvårdarna kan komma att helt försvinna om några år. I förslaget till ny skollag blir kommunerna nämligen inte skyldiga att erbjuda barnen plats i familjedaghem utan bara i förskola. Lidköping är en av de kommuner i landet, som har flest dagbarnvårdare.
Men Ann Eliasson, som själv har ett familjedaghem i Vinninga utanför Lidköping, tycker att det vore synd om möjligheten försvann för föräldrar att välja olika former av barnomsorg: - Det är många som hellre vill ha sina barn i en hemlik miljö, säger hon. Och för familjer med barn i olika åldrar är det en fördel att barnen trots det kan få vara på samma ställe. Lidköpings kommun är bland de kommuner som har mest dagbarnvårdare i landet. Bara i Vinninga, där Ann Eliasson har sitt familjedaghem, finns 8 dagbarnvårdare, och det finns fler barn som står i väntkö för att få en plats. Hos varje familjedaghem är ungefär 7 barn inskrivna. Anders Larsson är rektor för en förskoleenhet i Lidköping där större delen av personalen består av dagbarnvårdare. - Om familjedaghemmen skulle försvinna innebär det att vi måste bygga ut motsvarande antal platser inom förskoleverksamheten, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".