Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Minkfarmare i Skara bygger ut - trots förbudshot

Publicerat onsdag 19 februari 2003 kl 08.39
Trots att mycket talar för att det blir ett totalförbud mot att föda upp pälsdjur i Sverige så fortsätter branschen att bygga ut. En större minkfarmare utanför Skara vill bygga ut med flera hundra avelshonor, och har i veckan fått klartecken från miljö- och byggnadsnämnden i Skara.
Den socialdemokratiska kongressen har beslutat att pälsdjursuppfödningen i Sverige ska förbjudas. Senare i år ska enmansutredaren, folkpartisten Eva Eriksson från Tidaholm, lämna ett betänkande till regeringen om ett förbud är förenligt med grundlagen. Den större minkfarmare i Skara som nu fått tillstånd till utbyggnad har idag strax under 1 000 minkhonor för avel samt en liten chincillabesättning. Enligt anmälan till miljö- och byggnadsnämnden i Skara ska farmaren utöka minkbesättningen med mellan 500 och 600 avelshonor och öka antalet burar från 4 000 till 5 000. - Tydligen tror näringen på att det finns en framtid, säger djurskyddsinspektör Barbro Olofsson i Skara. Minkfarmaren vill inte kommentera sin utbyggnad. Ytterligare två minkfarmare i Skaratrakten tänker bygga ut, men deras ansökningar har ännu inte behandlats av miljö- och byggnadsnämnden i Skara. Eftersom det finns en majoritet i riksdagen för ett totalförbund för minknäringen så lär utredaren Eva Eriksson från Skaraborg avgöra minkfarmarnas framtid. Djurskyddsinspektören Barbro Olofsson tycker inte att tillsynsmyndigheterna i det här läget bör vara restriktiva med att ge nya tillstånd. - Vi kan inte handla annorlunda. Vi har inte fått några direktiv om att näringen kommer att förbjudas, säger Barbro Olofsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".