Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Revisorer kritiserar julbord och resor i forskningsprojekt

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 16.42

Tre forskningsprojekt som genomförts vid Skaraborgs sjukhus får allvarlig kritik av regionens revisorer.

Granskningen visar en rad brister i redovisningen.

Revisorerna ställer sig bland annat frågande till julbord och Londonresor.

Ett av projekten hade syftet att stödja forskning och utveckling på kardiologen, eller avdelningen för hjärtsjukdomar. Sjukhuset fick bidrag från Hjärtfonden och från ett forskningscenter, på totalt drygt en miljon kronor. Men några avtal med bidragsgivarna fanns inte vid granskningen.

Kritiken har också intresserat den politiska ledningen för regionen.

- Jag ser allvarligt på det här säger regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson.

De 111 deltagarna i projektet gjorde utbildningsresor till London, för totalt 807.000 kronor. Men det finns inga dokument om vad utbildningen gick ut på eller vem som var kursledare. Bara under en av de tre kursdagarna hade deltagarna mer än sex timmars utbildning, vilket är minikravet om deltagarna ska slippa förmånsbeskattning.

Deltagarna har också ätit julbord för 39.000 kronor. Revisorerna konstaterar att de inte har funnit några underlag som visar sambandet mellan julbordet och syftet med projektet.

Revisorerna har fastnat för ett julbord och en vårfest även i ett annat projekt, som handlade om läkemedel för patienter som genomgått knä- och höftoperationer. Deltagarna kalasade här för 35.000 kr. Enligt fakturan ska julbordet ha kombinerats med en föreläsning, men det finns inga uppgifter om vem som var föreläsare, eller att någon utbildningslokal skulle ha hyrts.

Tre läkemedelsföretag bidrog till projektet med totalt 1,4 miljoner kronor, men revisorerna har bara hittat ett avtal med ett av dessa företag.

Enligt regionstyrelsen ordförande Roland Andersson så är det inte bara Skaraborgs Sjukhus som har exempel där redovisningen inte sköts.

- Det kan finnas liknande exempel på andra håll inom regionen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".