Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Skas erkänner redovisningsbrister

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 07.58

Nu svarar ledningen för Skaraborg Sjukhus på den allvarliga kritik som kommit från regionens revisorer mot tre större forskningsprojekt, som genomförts på sjukhusen med pengar från bland annat läkemedelsbolag.
Revisorerna riktar bland annat kritik mot att pengar använts till julbord och Londonresor, utan att syftet kunnat redovisas.
– De projektplaner som finns har vi inte följt, säger Eva Sundström, ekonomichef för Skaraborgs Sjukhus.

Ett av projekten hade syftet att stödja forskning och utveckling på kardiologen.
De 111 deltagarna i projektet gjorde utbildningsresor till London, för totalt 807 000 kronor. Men det finns inga dokument om vad utbildningen gick ut på eller vem som var kursledare. Bara under en av de tre kursdagarna hade deltagarna mer än sex timmars utbildning, vilket är minikravet om deltagarna ska slippa förmånsbeskattning.

Resorna gjordes, utan avtal, med bidrag på drygt en miljon från Hjärtfonden och ett forskningscenter.
Eva Sundström anser inte att Londonresorna varit felaktiga: 

– Londonresan i sig var det inget fel med, men kanske använde man projektpengarna fel, säger hon.  

Julbord
Deltagarna har också ätit julbord för 39 000 kronor. Revisorerna konstaterar att de inte har funnit några underlag som visar sambandet mellan julbordet och syftet med projektet. 

Revisorerna har fastnat för ett julbord och en vårfest även i ett annat projekt, som handlade om läkemedel för patienter som genomgått knä- och höftoperationer. Deltagarna kalasade här för 35 000 kr. Enligt fakturan ska julbordet ha kombinerats med en föreläsning, men det finns inga uppgifter om vem som var föreläsare, eller att någon utbildningslokal skulle ha hyrts.

Åtgärdar bristerna
Tre läkemedelsföretag bidrog till projektet med totalt 1,4 miljoner kronor, men revisorerna har bara hittat ett avtal med ett av dessa företag.
För detta riktar revisorerna allvarlig kritik mot Skaraborgs sjukhus.

– Vi ser mycket allvarligt på kritiken. Nu jobbar vi med handlingsplaner för att åtgärda de fel och brister som framkommit, säger Eva Sundström.

Från och med i fjol måste de sjukhuskliniker som får projektpengar fylla i en speciell blankett som beskriver när projektet ska börja och avslutas, och hur eventuella överskottspengar får användas.
Dessutom införs stickprovskontroller för att kontrollera att projektplanen följs.

– Nu kommer vi strikt att hålla oss till de projektdirektiv som finns. Om det är så att det blir pengar över så får man ta en diskussion om hur man hanterar detta, säger Eva Sundström.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".