Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vara

Kritik mot hur Vara hanterat avloppsfrågan

Publicerat torsdag 13 mars 2008 kl 07.23

Vara kommuns beslut att byta de enskilda avloppen i Vara rör upp känslor.
Vid ett välbesökt informationsmöte i veckan anklagade en tidigare ledande politiker Vara kommun för att ha hanterat ärendet fel.

Jungs bygdegård var välfylld när kommunen kallade till informationsmöte om de kommande avloppsreglerna. Reglerna är baserade på EU:s vattendirektiv som antagits av miljöskäl. Grundtanken är att vattnet ska hålla god kvalitet och att det inte ska försämras. De hårdare reglerna kommer att göra att många enskilda avlopp inte klarar miljökraven.
Nu har de fastighetsägarna inget att välja mellan att investera i ett godkänt avlopp eller riskera böter.  

– Det kommer väl sent. Man har vetat i flera år att det är deadline 2015. Det ska vi i och för sig vara glada för, för vi ska vara rädda om miljön, men jag menar att man inte får hantera det som kommunen har gjort, säger Ingvar Johansson, som tidigare själv varit ledande politiker i Vara.

Kommunfullmäktige beslutade så sent som november förra året att kommunen skulle undersöka vilka hushåll som har möjlighet att ansluta till det kommunala avloppsnätet. 

– Men av någon underlig anledning så har både politiker och tjänstemän låtit bli att fullfölja kommunfullmäktiges beslut. Det är i högsta grad anmärkningsvärt, säger Ingvar Johansson. 

Sven-Olof Johansson, ordförande i servicetekniska nämnden i Vara kommun, svarade på kritiken. Han menar att kommunen har fullföljt sitt beslut, men att den kunde ha gjort det på ett bättre sätt:  

- När miljö- och bygg skickade ut pådömanden om att enskilda avlopp ska åtgärdas så skulle det ju givetvis ha funnits en karta som visar var stamledningen går, så att fastighetsägarna kan se var de kan koppla på sitt vatten. Det var en miss, det kan man inte förneka. 

Oavsett detta så måste de fastighetsägare som inte har godkända avlopp göra investeringar som förbättrar reningen.
Vissa tycker att kommunen är för sent ute, andra tycker att de kräver åtgärder innan tillräckligt mer erfarenheter finns. Sven-Olof Johansson tycker inte att kommunen bör vänta. Han tycker snarare att man borde ha agerat tidigare:

– Detta har ju varit väl känt under många år och kommunen har väl egentligen inte velat ta i detta eftersom vi vet att det rör sig om en stor kostnad för den enskilde. Det är inte populärt att börja röra i det här, det är jag fullt medveten om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".