Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Osäkert för Räddningsskolans elever

Publicerat onsdag 16 april 2008 kl 06.39

Eleverna på brandmansutbildningen på Räddningsskolan i Skövde går en osäker framtid till mötes.
Orsaken är att det fortfarande inte är bestämt hur skolan ska drivas vidare utanför den nya myndigheten för krisberedskap och samhällsskydd.

I nuläget vet ingen på Räddningsskolan om eleverna på pågående utbildning ens får avsluta sina studier på skolan i Skövde. 

Det finns tre tänkbara alternativ för studenterna, säger skolchefen Mona-Lena Beckman. 

– Antingen får de gå kvar här när vi finns kvar och bedriver verksamheten, ett annat alternativ är att de får slutföra sin utbildning på någon av skolorna som får vara kvar i den nya myndigheten, eller också får de gå sin utbildning på distans, säger Mona-Lena Beckman. 

När eleverna i klass SMO 10, som nu går sin allra första termin på utbildningen Skydd mot olyckor, når sin fjärde och sista termin vet de inte om de hör till skolan i Skövde eller måste flytta till en annan skola inom nya myndigheten för att avsluta sina studier.

Men på skolan går vardagen vidare och ute övningsfältet har eleven Fredrik Olsson lektion.
Han vet själv inte mycket om vad som väntar honom den sista terminen.

– Man var ju medveten om det här när man började här, men samtidigt har det blivit mer verkligt nu när man har hört så mycket om det, säger han. 

Han hoppas att allting löser sig smidigt för honom och klasskamraterna, annars får han anpassa sig till situationen, säger han. 

– I värsta fall får man göra klart på någon annan skola och då är det bara att köra, det är bara så. 

Klasskamraten Jennie Glad försöker koncentrera sig på studierna här och nu och försöker att inte tänka så mycket på framtiden, säger hon. 

– Man vet inte vad som händer. Fjärde terminen, det är en bit kvar...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".