Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kuratorer redo att kämpa för högre löner

Publicerat onsdag 19 mars 2003 kl 08.05
Minst 3.000 kr mer i månaden! Det kravet kommer nu från skaraborgs kuratorer inför stundande löneförhandlingar. Enligt facket har de omkring 70 kuratorer som jobbar här sämst löner i hela landet inom sin yrkeskår.
Kuratorerna i Skaraborg är i huvudsak anställda inom primär- och sjukvård och arbetar med människor som har problem av olika slag. Bakom sig har de då en 3,5 års akademisk utbildning och i många fall en vidareutbildning, en vidareutbildning som inte syns i lönekuvertet menar, Karin Olofsson, ordförande i akademikerförbundets lokalavdelning i Skaraborg. - Här i Skaraborg blir det inte många kronor extra i lönekuvertet, säger hon. Jag har faktiskt inget extra betalt för den vidareutbildning, som jag har. Det är fel på lönestrukturen för kuratorer i Skaraborg menar ombudsman Ewa Engström. Dom i grunden låga lönerna ger låga procentpåslag och låga lönepotter och då är det svårt att komma ikapp övriga landet. - Det kan ta upp till 15 år att öka lönen med 3.000 kr, säger Eva Engström. De ligger för lågt från början. Nu ska Akademikerförbundet tillsammans med kuratorerna i Skaraborg driva en kampanj inför stundnade löneförhandlingar. Brev, insändare och uppvaktningar ingår strategin. Och ombudsman Ewa Engström är inte rädd att dom få kuratorernas krav ska drunkna i till exempel Kommunals lönekampanj. - Vi är ju relativt få, om man jämför med Kommunal, säger hon. Så det borde inte vara något problem för arbetsgivaren att åtgärda det här strukturella problemet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".