Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellautbrott orsakat av solrosgroddar

Publicerat onsdag 2 april 2003 kl 08.19
Salmonellasmitta blir allt vanligare i Västra Götaland. De senaste åren har antalet smittade ökat och hittills i år har 44 fall konstaterats. Bland annat ett utbrott på 15 personer i Skövde, som blev sjuka efter att ha ätit färdigförpackade groddar.
De flesta svenskar, som smittas av salmonella, får bakterien utomlands. Men det är smittospridningen i Sverige, som ökar. Det vanligaste är att man får salmonella via maten, med dåligt tillagad kyckling som den stora boven i dramat. Men annan typ av mat kan också vara farlig: hela 20 av de 44 konstaterade fallen i år i Västra Götaland är relaterade till färdigförpackade solrosgroddar. - Vi tror att det gäller ett begränsat parti frö, som har kommit in till en odlare, säger Nils Svensson, smittskyddsläkare i Skaraborg. I Skövde insjuknade 15 personer till följd av de smittade groddarna. Flera av dem blev så sjuka att de fick ligga på sjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".