Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellautbrott orsakat av solrosgroddar

Publicerat onsdag 2 april 2003 kl 08.19
Salmonellasmitta blir allt vanligare i Västra Götaland. De senaste åren har antalet smittade ökat och hittills i år har 44 fall konstaterats. Bland annat ett utbrott på 15 personer i Skövde, som blev sjuka efter att ha ätit färdigförpackade groddar.
De flesta svenskar, som smittas av salmonella, får bakterien utomlands. Men det är smittospridningen i Sverige, som ökar. Det vanligaste är att man får salmonella via maten, med dåligt tillagad kyckling som den stora boven i dramat. Men annan typ av mat kan också vara farlig: hela 20 av de 44 konstaterade fallen i år i Västra Götaland är relaterade till färdigförpackade solrosgroddar. - Vi tror att det gäller ett begränsat parti frö, som har kommit in till en odlare, säger Nils Svensson, smittskyddsläkare i Skaraborg. I Skövde insjuknade 15 personer till följd av de smittade groddarna. Flera av dem blev så sjuka att de fick ligga på sjukhus.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.