Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga kvinnor väntas mönstra

Publicerat fredag 26 december 2008 kl 10.55

Rekordmånga unga kvinnor är inplanerade för mönstring nästa år.
Samtidigt startas ett försök att koncentrera kvinnliga värnpliktiga till tre förband, där kvinnliga officerare ska sköta utbildningen.

Trots höga ambitioner har försvaret en extremt ojämn könsfördelning. Bara var tjugonde värnpliktig är kvinna. Bland officerarna är kvinnoandelen ännu lägre. 
Men nästa år tas flera steg i riktning mot en jämnare könsfördelning.

Antalet unga kvinnor som mönstrar väntas nästa år bli mer än dubbelt så stort som tidigare. Redan är 2 800 kvinnor  inplanerade 2009. På senare år har antalet mönstrande kvinnor annars legat runt tusen. 

En trolig orsak är att det i år inte bara var de 17-åriga pojkarna, utan även flickorna, som fick brev från Pliktverket, där de uppmanades att delta i den lämplighetsundersökning som ger underlag för en första gallring före mönstringen. 

De unga kvinnor som påbörjar sin värnplikt kommer i hög grad att koncentreras till tre förband, för att på så sätt slippa vara i minoritet.

De tre försöksförbanden är Ledningsregementet i Enköping, F 17 i Ronneby och de marina förbanden i Karlskrona.

Fakta: I toppen saknas kvinnorna helt

Kvinnor i lumpen: Av de 7 900 personer som ryckte in i år var 426 kvinnor, det vill säga 5,3 procent. Elva procent av kvinnorna som ryckte in i januari-februari hoppade av lumpen. Bland männen var andelen avhoppare något större, tolv procent. 

Kvinnor i officersyrket: I september i år hade Sverige 9 722 yrkesofficerare, varav 448 kvinnor (4,6 procent). För tio år sedan var kvinnoandelen två procent. För 20 år sedan var den mindre än en procent. Störst andel kvinnliga officerare finns i ledningsförbanden, skolorna och flygvapenförbanden. Lägst andel finns i högkvarteret och arméförbanden.

Kvinnor i toppen: På de allra högsta nivåerna inom försvaret saknas kvinnor helt. Tre kvinnor och 151 män har överstes/kommendörs grad. 16 kvinnor och 1 032 män har överstelöjtnants/kommendörkaptens grad. 

Källa: Försvarsmakten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".