Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mariestad

11-åring avvisas till oviss framtid

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 06.45

En elvaårig pojke i Mariestad hotas av avvisning från Sverige. Detta trots att han riskerar att återförenas med sin pappa som tidigare misshandlat honom, och att själva misshandeln var orsaken till att pojkens mamma flydde med sina barn.

– Migrationsdomstolen struntar i barnens bästa genom att släta över deras rätt, säger Ola Sterwin är ombud för mamman och de två barnen.

Dödshot
De två barnen och deras mamma kommer från Albanien och har under lång tid misshandlats i hemlandet av pappan. När mannen till sist tog strupgrepp på pojken och hotade att döda honom så bestämde mamman sig för att fly.

Migrationsöverdomstolen anser att hon talar sanning, och svensk lag ger också utrymme för att ge asyl till exempel för barn och deras mammor som hotas av den här typen av våld.

Alla tre ska avvisas
Trots den uppenbara risken att barnen ska återförenas med sin pappa, så har migrationsöverdomstolen beslutat att alla tre ska avvisas. Domstolen menar att hemlandets lagar i teorin ger kvinnor ett skydd mot misshandlande män.

I praktiken styrs landet av urgamla regelverk där männen har makten över både kvinnor och barn. Sedan mamman flydde har till exempel hennes egen släkt sagt upp bekantskapen med henne.

Dålig rättsäkerhet
– I verkligheten talar allt för att pappan kommer att få tag i sina barn även om de gömmer sig i en annan stad, menar Ola Sterwin.

– Rättsäkerheten i Albanien är inte av hög klass och traditionerna tar över. Jag menar att det är brutalt att bryta upp pojken från den sociala trygghet han ändå har fått här, säger Ola Strewin.

Debatt
På senare tid har barnens situation uppmärksammats i andra ärenden, bland annat ärendet där en 16-årig flicka ska avvisas tillsammans med en pappa som dömts i Sverige för att ha misshandlat henne.

Ola Sterwin är upprörd och vill se en debatt om barnperspektivet i samband med asylärenden.

– Vi måste föra en debatt om de mänskliga rättigheterna som även innefattar barns rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".