Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Årskrönika 2008

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 09.23
1 av 17
2 av 17
Joakim Nätterqvist, Sofia Helin och Jan Guillou vid pressfonferensen i Skara inför premiären av Arn - Riket vid vägens slut.
3 av 17
Den gamla Kyrkskolan i Grästorp förstördes i en anlagd brand i oktober.
4 av 17
Medeltidens värld blev ett kostsamt bygge för Götene kommun.
5 av 17
Högskolan i Skövde förlorade rätten att utexaminera sjuksköterskor.
6 av 17
Kellve Bulkteknik försattes i konkurs i november. 40 av de 150 jobben räddades efter en rekonstruktion.
7 av 17
Den sällsynta kohägern besökte Sätuna i november.
8 av 17
Kungaparet gästade Nossebro i oktober.
9 av 17
Flera garnisoner i Skaraborg har utsatts för nedläggningshot under året.
10 av 17
Ett helt kvarter i Skövde raserades efter en brand natten till 28 december.
11 av 17
Röken låg tät vid branden på en torvmosse mellan Floby och Larv i juni.
12 av 17
Linda Högeberg och Birgitta Hedström var två av besökarna vid ett informationsmöte om urantillståndet i november.
13 av 17
580 anställda på Volvo Powetrain varslades om uppsägning i november.
14 av 17
Vårdförbundets röda lappar sattes upp på sjukhusen i Skaraborg i maj.
15 av 17
En bil stacks i brand i samband med bankrånet i Hjo i februari.
16 av 17
Nya klockor sattes upp i Ledsjö kyrka i september.
17 av 17
Vara Horse Arena finns ännu bara på arkitekternas ritbord.

Svart höst för jobben

Det har varit en svart höst på arbetsmarknaden i Skaraborg.

Det hela tog sin början i september, med varsel hos flera hustillverkare. I oktober kom de första stora Volvovarslen, som bland annat drabbade Volvo Penta i Vara, där 90 anställda varslades om uppsägning.

Den 5 november kulminerade det. På morgonen fick de 150 anställda på Kellve Bulkteknik i Kvänum och Tråvad veta att deras företag hade försatts i konkurs. Senare samma dag fick 60 anställda på Pharmadule Emtunga veta att deras företag skulle flytta till Estland, och på eftermiddagen den 5 november fick Tidaholm ett dråpslag - IAC med 250 anställda skulle läggas ned.

En vecka senare, 11 november, lades ett stort varsel på Volvo Powertrain i Skövde. 580 anställda skulle beröras.

Andra jobb som hotats under året finns inom Försvarsmakten. Karlsborgs garnison låg i farozonen, men under hösten stod det klart att inga regementen skulle läggas ned - den här gången.

Brottsåret 2008

Tre uppmärksammade mordrättegångar har hållits i Skaraborg under året.

I maj försvann 19-årige Mikael Andersson från Lidköping efter en fest utanför Skara. Han hittades en vecka senare död i en gödselbrunn. Fem personer åtalades för inblandning i mordet, och den huvudmisstänkte, en 19-åring, dömdes till sju års fängelse för mord.

I slutet av juli hittades en 22-årig kvinna död i sin lägenhet i Hjo. En 26-årig man är knuten till dådet, men ännu i början av 2009 är det oklart om han kommer att dömas till vård eller fängelse.

I mitten av augusti slutade en kväll hos ett sambopar i Varola utanför Skövde med att en 64-årig man låg på golvet, död. Hans 54-årige sambo åtalades för mord, men tingrätten fann honom inte skyldig till mord utan friade honom från anklagelserna.

Bankrånen har varit flera under året. Den 8 februari rånades Swedbank i Hjo, och gärningsmännen dömdes för detta och flera liknande bankrån i södra Sverige.

Den 5 augusti rånades Nordeas bankkontor i Tibro av tre män, som greps redan samma dag och dömdes till fleråriga fängelsetraff.

Två brutala personrån drabbade familjer i Lidköpingstrakten under året. En natt i augusti trängde sig beväpnade män in hos en ung familj i Lidköping, bakband paret och tog med sig värdesaker. I början av oktober hände samma sak, på en gård i Trässberg utanför Lidköping.
Fortfarande är de två personrånen ouppklarade.

I februari dog en ung man efter att han hängt sig i häktet i Mariestad. Men han var vid liv när han upptäcktes, och dog först två dagar senare. När häktespersonalen upptäckte honom, låste de dörren och larmade ambulans, istället för att plocka ner honom.
Åklagaren i Skövde inledde en förundersökning om händelsen, men den lades ner. I slutet av 2008 togs den upp igen, efter beslut av överåklagaren i Stockholm.

Bränder i Skaraborg

En natt i mitten av april brann det i Tidaholm. Fyra villor utsattes, en av dom brann ner till grunden. Någon gärningsman är ännu inte gripen.

6 000 värphöns dog när hönseriet på Asketorps gård utanför Skövde brann ner till grunden i slutet av juli.

En fredagskväll i oktober brann den gamla Kyrkskolan i Grästorp ner till grunden i en anlagd brand.

Under årets sista dagar, natten till den 28 december, förstördes ett helt kvarter i centrala Skövde av en brand. En restaurang liksom flera affärer och lägenheter totalförstördes. Värden för mellan 50 och 60 miljoner gick upp i rök.

Vårdstrejker och sparkade kommunchefer

I våras gick sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus ut i strejk, en strejk som blev lång men slutade i besvikelse från många vårdanställda, som fick en viss löneförhöjning, men inte så stor som de hade hoppats.

I Skövde har olika händelser inom skolans värld dominerat året. I somras utsattes Helenaskolan för en dyrbar skadegörelse, när några unga pojkar satte på vattenkranar.

På Rydskolan har oron varit stor efter att skolan fick mindre pengar än tidigare. Stormöten hölls, och skolan fick så småningom ett besked om tillfälliga extrapengar.

I Hjo har det stormat kring kommunledningen under året. I november skildes kommunchefen Pia Renman från sin tjänst, efter att de flesta förvaltningschefer hade fått nog. Flera kommunanställda hade sedan länge påpekat problemen i kommunledningen.

I Götene samlade Lena Holmstrand Krüger in namn för att få till stånd en folkomröstning - om att Kinnekulle borde få tillhöra Lidköpings kommun i stället, och i I Tibro och Karlsborg samlade en intressegrupp in namn för att rädda Karlsborgsbanan.

I Vara klubbade politikerna beslutet att satsa upp till 15 miljoner om året på Vara Horse Arena, och i Lidköping beslutade politikerna att bygga en evenemangs- och bandyhall, som får kosta max 217 miljoner.

I Tidaholm tvingades kommunalrådet PO Graaf bort från makten, efter att satsningarna på fjärrvärmeverket hade raserat alla ekonomiska kalkyler. Och i Falköping har det varit många turer kring politiken. Det slutade med att moderaterna drog nitlotten, och att centern, kd och socialdemokraterna bildade allians och tog över makten.

Turbulent på Högskolan och Räddningsskolan

Året började bra, med att Skövde utsågs till årets studentstad.

Men i december kom ett dråpslag, när examensrätterna drogs in till sjuksköterskeutbildningen. Beskedet innebär att inga nya studenter får tas in till dessa utbildningar.

Strax före jul 2008 lämnade de sista studenterna Räddningsskolan i Skövde. Skolan har ingen plats inom den nya myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hela året har skolans ledning arbetat för att skolan ska kunna leva vidare i privat regi, men ännu i början av 2009 är inget klart.

Från Arn till Carl Gustaf

Arn har dominerat även 2008, såväl på filmduken som vid besöksmålen. I augusti hade Arn - Riket vid världens slut världspremiär i Skara. Under sommaren invigdes Visitor Center med en Arnutställning i Skara, liksom Medeltidens välrd i Götene, en satsning som varit dyrbar för kommunen och därmed också omtvistad.

Ledsjö kyrka har kommit flera steg närmare ett fullbordande under året, efter att den förstördes vid en anlagd brand i december 2004. I februari sattes taket upp på kyrktornet, och i september kom kyrkklockorna på plats.

Under hösten stod det en strid kring Västergötlands museum i Skara. Museet skulle förlora sin självständighet och uppgå i regionsamarbetet Västarvet, något som mötte hårdnackat motstånd från flera håll. Tills vidare har också planerna på detta avbrutits.

Kungafamiljen hedrade Skaraborg med sin närvaro flera gånger. I mars invigde kronprinsessan Victoria det nya porslinsmuseet vid Rörstrand i Lidköping, och i oktober firade Essunga kommun 25-årsjubileum med besök av kungaparet.

Torparpriset till Mats Ljungs minne gick 2008 till komikern Björn Gustafsson, medan den unge skådespelaren Viktor Morell från Skövde fick ett hederspris.

Från tranor till uran

Olika typer av fåglar har präglat djurlivet i Skaraborg under 2008. Den 3 april slogs alla tiders tranrekord, med 15 300 tranor vid Hornborgasjön.

Under sommaren vållade kajor stora problem i Falköping, och i november slog sig den sällsynta kohägern ned i Sätuna utanför Broddetorp.

Samma månad fick vi en påminnelse om fågelinfluensan, så en gård med gäss i Kvänum spärades av efter larm om fågelinfluensa. Men det visade sig vara ett falsklarm.

Under 2008 fick ett kanadensiskt företag undersökningstillstånd för att leta efter uran och andra mineraler i platåbergen runt Skövde, Falköping och Tidaholm. Oron var stor bland markägare och andra som fick information vid ett möte i november.

Beslutet om undersökningstillstånd är överklagat till regeringsrätten.

Vädret 2008

Året inleddes med en mild vinter. I april kom värmen, som stod sig till i början av juni. Det blev så torrt att skörden riskerade att torka bort och bevattningsbegränsningar infördes.

Flera stora bränder bröt ut i skog och mark. Bland annat arbetade 100 brandmän i tre dygn med en brand i en mosse mellan Larv och Floby.

Skörden blev som förutspåtts inte så lysande. Kvaliteten på det svenska spannmålet var så låg att Frebaco kvarn i Lidköping tvingades importera spannmål.

I början av augusti var det blåsigt och regnigt. Träd blåste ned och flera båtar i sjönöd på Vänern fick undsättas, men något oväder i närheten av Per eller Gudrun bjöd inte 2008 på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".