Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lidköping

Läkare stressar på Lidköpings sjukhus

Publicerat tisdag 6 januari 2009 kl 10.59
Stress bland läkare i Lidköping.

Många anställda på medicinkliniken på Lidköpings sjukhus upplever stress och hög arbetsbelastning. Det visar en inspektion vid sjukhuset som arbetsmiljöverket gjort. Inspektionen visade också på flera andra brister i arbetsmiljön. Bland annat ger det nyinlagda golvet personalen höftproblem.

När arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i december på medicinkliniken på Lidköpings sjukhus berättade många av de anställda att de upplever arbetsbelastningen som hög. Bland annat arbetar läkarna mycket övertid och en del av dem har täta jourer.

Oro bland läkare
Vid samtal med läkarna framkom att de var oroade för framtiden, eftersom det finns vakanta tjänster och är pensionsavgångar på gång, samtidigt som sjuk eller ledig personal inte alltid ersätts med vikarier.

Vidare känner sig sjuksköterskorna pressade av att arbetsbelastningen har ökat. Dessutom har en del avdelningar hög beläggning, något som ger ökad arbetsbelastning och utrymmesbrist.

Kräver bättring
Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsgivaren kartlägger och bedömer vika faktorer det är som bidrar till att arbetsbelastningen blir för hög, och att åtgärder vidtas för att minska de risker som uppstår på grund av detta.

Verket kräver också att de som behöver det får den utbildning som krävs för att bemöta våldsamma situationer. Dessutom ska en skriftlig krisplan finnas.

Golven sliter
Flera anställda säger också att de får besvär i höfter och knän på grund av en ny golvbeläggning, och arbetsmiljöverket kräver därför att åtgärder vidtas för att motverka de besvären.

Senast den 30 april ska sjukhuset kunna redovisa vad man gjort för att åtgärda bristerna och leva upp till de krav som arbetsmiljöverket ställer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".