Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av psykiska ohälsa bland asylbarn

Publicerat fredag 4 juli 2003 kl 08.04
Antalet flyktingbarn som söker psykiatrisk vård i Mariestad, har i år ökat med nästan 50 % jämfört med i fjol. Ansvariga läkare anser att de långa väntetiderna på asylbesked gör att många barn mår dåligt.
Av alla barn och ungdomar som söker psykiatrisk vård i Mariestad är 40 % asylsökande. Tittar man tillbaka på förra årets första hälft och jämför med i år ,så ser man att antalet asylsökande barn och ungdomar som sökt psykiatrisk hjälp har ökat med nästan 50%. - Barnen lider av sömnsvårigeheter, kissar på sig på nätterna, slutar leka och blir inåtvända, säger Britt- Louise Bokvist, chef för de psykiatriska öppenmottagningarna för barn och ungdomar i Skaraborg. Förutom att barnen ofta har traumatiska upplevelser bakom sig från sina hemländer, så mår de dåligt av den långa väntetiden på asylbesked. Vissa av familjerna som Britt-Louise Bokvist träffar får vänta i flera år på ett besked om de ska få stanna eller bli utvisade.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".