Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västra Unionen agerar mot arbetslöshet

Publicerat söndag 8 februari 2009 kl 09.19
Claes Nilsson leder arbetet med Västra Unionen. Foto: Cristian Ölund SR Skaraborg.

32 kommuner i västra Sverige har gått samman för att söka EU-pengar till ett projekt för att möta den ökande arbetslösheten.

En stor satsning mot arbetslöshet kostar pengar. Tanken är att kommunerna tillsammans ska lämna in olika ansökningar om regionsstöd från EU. Förhoppningen är att man i slutändan ska få ihop betydande summor.

– Målet är att kunna hämta hem hundratals miljoner till personer i olia projekt, säger Claes Nilsson som är projektledare för Västra Unionen.

Går samman för att agera
Han säger till SR Skaraborg att kommun-sammanslutningen vill agera och göra någonting för de människor som förlorar sina jobb i lågkonjunkturen.

– Vi vill skapa det som regeringen desperat försöker att åstadkomma uppe i Stockholm, nämligen en offensiv satsning på dem som riskerar att hamna utanför den reguljära arbetsmarknaden.

Den enskilda kommunen klarar inte på egen hand att lösa de problem som uppstår i ekonomiskt ansträngda tider. Samarbete behövs, menar Claes Nilsson.

Återvinningsprojekt
Tanken är att i ett första läge utbilda de personer som arbetar med arbetslösa, för att i nästa steg starta upp olika projekt för dem som är arbetslösa.

I Skövde kommun, som ingår i Västra Unionen, har man planer på att starta ett projekt för arbetslösa där man ska återvinna elektronik.

Kerstin Söderlund från Arbetsmarknadsenheten i Skövde är väldigt positiv till projektet Västra Unionen och vad det kan åstadkomma, säger hon.

– Vi har suttit ganska ensamma i de olika arbetsmarknadseneheterna i kommunerna och gjort så gott vi har kunnat med det vi har. Men nu träffas vi och kan lära av vandra. Det är jättebra.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".