Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TÖREBODA

Fler bönder vill producera KRAV

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 06.54
Daniel Frändberg och en blivande KRAV-ko. Foto: Cristian Ölund SR Skaraborg.

Allt fler bönder och spannmålsodlare går över och börjar producera KRAV. På bara ett år har antalet kor som väntar på att bli godkända för att få producera ekologisk mjölk ökat med 30 procent.

Bara det senaste året har antalet livsmedel som är KRAV-märkta ute i butikerna ökar med 30 procent. Ekologiska ägg har ökat med 40 procent och KRAV-märkt fisk har sexdubblats på ett år.

Daniels Frändberg driver lantbruk med mjölkkor utanför Töreboda och väntar just nu på att få sina kor godkända för KRAV-produktion. 

Skillnad i produktionen
Han är positiv till märkningen och säger att det är en stor skillnad mellan att producera ekologisk mjölk och vanlig mjölk.

– Det känns bra att producera en efterfrågad produkt. Man känner det som en klapp på axeln. Historiskt sett så har det ofta varit en överproduktion i svenskt lantbruk. Då har det ibland känts som om vi har varit till belastning. Men nu är det roligt att vara efterfrågad.

Al-Gore-effekten
Att intresset för KRAV bland folk ökar är tydligt och orsakerna till detta är flera, enligt Katarina Wolf som jobbar på KRAV.

– Det var ”Al-Gore-effekten” som drog igång det hela, så folk har fått en helt annan medvetenhet kring klimatfrågan. Man börjar allt mer söka ursprung, man vill veta var produkten kommer ifrån, säger Katarina Wolf.

Reglerna för hur till exempel mjölk ska produceras är många. Korna som ska producera ekologisk mjölk får bara äta foder som är ekologiskt, kon ska också få kalva på egen hand och få ha sin kalv hos sig i tre dagar, så att den kan dia. Korna ska också medicineras mindre och få vara på sommarbete under längre perioder.

Ljus framtid
Daniels Frändberg tror på en ljus framtid för den ekologiska mjölken och för sin gård.

– Arla vill ha in 70 procent mer ekologisk mjölk om tre år jämfört med idag. Då är vi klara att producera så mycket vi kan.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".