Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HJO

Livstids fängelse för mord i Hjo

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 14.16
1 av 2
26-åringen i tingsrättssalen. Foto: Anna Nyberg SR Skaraborg.
2 av 2
Bland annat teknisk bevisning fällde mannen. Foto: Anna Nyberg SR Skaraborg.

Uppdaterad 06:05

Skaraborgs tingsrätt dömde på måndagen den 26-årige man från Tibro som mördade en 22-årig kvinna i Hjo förra sommaren till livstids fängelse. Rätten slår i sin dom fast att dådet präglats av avsevärd hänsynslöshet och grymhet.

Mordet skedde på kvällen den 23 juli förra året, då 26-åringen besökte lägenheten i Hjo, där den 22-åriga kvinnan bodde. De hade känt varandra en tid och hade dagarna före mordet haft sms-kontakt om att träffas.

När mannen lämnade lägenheten låg kvinnan fastbunden och blödande på golvet i sovrummet. Hon förblödde till döds efter att ha blivit knivhuggen ett 40-tal gånger. Kvar ensam i lägenheten fanns kvinnans då 2,5-åriga dotter.

Först på fredagseftermiddagen kom kvinnans mor till dotterns bostad och möttes då av barnet som sade att ”mamma sov” och att hon förgäves hade försökt att väcka henne. Barnet hade gjort smörgåsar själv och tittat på dvd-filmer.

Teknisk bevisning
26-åringen från Tibro greps samma dag som mordet upptäcktes. Bland bevisen mot honom finns ett brev, där det bland annat står ”två mordbränder, snart ett mord - vet vem, när, hur”.

Tingsrätten konstaterar att 26-åringen säger sig sakna minnesbilder av händelsen, men att bevisningen är omfattande och entydig. Ingen annan än 26-pringen var i lägenheten, och dessutom hittades kvinnans blod på en kniv och på kläder i 26-åringens lägenhet.

Skaraborgs tingsrätt slår fast just detta faktum, att det inte finns någon annan tänkbar gärningsman.

Dömd till livstid
Tingsrätten slår fast att 26-åringen hade uppsåt att beröva den 22-åriga kvinnan livet. Offret utsattes dessutom för ett mycket kraftigt våld, och det handlade om ett utdraget förlopp, som orsakade kvinnan smärtor och stor dödsångest.

Sedan rättegången i november har 26-åringen genomgått en  rättspsykiatrisk undersökning. Men både den och en prövning som Socialstyrelsens rättsliga råd har gjort, visade att mannen kan dömas till fängelse.

En orsak till att rätten beslutade om livstids fängelse är att 26-åringen inte tog hänsyn till att det fanns ett litet barn närvarande och som tvingades hitta sin mor död eller döende i bostaden.

Mannen dömdes också för ett fall av mordbrand och ett fall av grov mordbrand i Tibro dagarna före mordet. Mannen har erkänt bränderna.

Anhöriga lättade
– Det var en lättnad när domen kom. Den var väntad och enligt de anhöriga hade ett annat utfall varit oacceptabelt, säger familjen målsägandebiträde Therese Tsarouchas.
Hon säger att hela processen varit jobbig för alla inblandade och naturligtvis har det varit värst för de anhöriga.

Självklart att överklaga
26-åringens advokat Fred Höweler tycker att mannen borde ha fått ett betydligt kortare fängelsestraff.

– Min uppfattning är att normalstraffet för en gärning av det här slaget ska ge 10 års fängelse, med eventuell påbackning när det gäller de båda mordbränderna.

Fred Höweler ser det som en självklarhet att vända sig till hovrätten för att få domen prövad där.
– Det är ju lagens strängaste straff som har dömts ut, säger han.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".