Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Många nyfödda överviktiga

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 14.04

Färre barn föds normalviktiga i Skaraborg än i övriga delar av landet. I Skaraborg finns det både fler överviktiga och underviktiga bland de nyfödda.

Skaraborg är ett av de områden i landet som ligger i topp när det gäller antalet överviktiga personer, något som syns redan bland de nyfödda som är mer överviktiga än nyfödda i andra delar av landet.

Fler över-och underviktiga

Jennie Blanck, student vid folkhälsovetenskapliga programmet på Göteborgs Universitet, har studerat födelsevikten i Skaraborg.

-Jag har fått fram att det finns vissa skillnader mellan födelsevikten i Skaraborg och den i Västra Götalandsregionen och Sverige som stort. Under de studerade åren fanns det en mindre andel barn med normal födelsevikt i Skaraborg, säger Jennie Blanck.

Problemen med övervikt börjar redan vid födseln. Man har sett att barn som föds med hög födelsevikt löper större risk att få fetma senare i livet. Detsamma gäller barn som föds underviktiga, som har en tendens att senare äta upp sig för mycket, för att kompensera undervikten vid födseln.

Flera faktorer påverkar

Varför det nyfödda i Skaraborg oftare föds med en vikt som antingen är över eller under den så kallade normalvikten vet man inte. Det finns flera faktorer som påverkar.

-Det finns studier som visar samband mellan faktorer hos mödrar och barnets födelsevikt, till exempel om mamman har fetma eller övervikt, eller en överdriven viktuppgång under graviditeten, säger Jennie Blanck.

Ny forskning på gång

Ytterligare forskning inom ämnet är på gång.

-Vi planerar just nu en studie där vi ska ta upp faktorer hos mödrar, tex BMI, rökning och diabetes och se om det finns något samband med födelsevikten, säger Jennie Blanck.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".