Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fokus på njursjukdom

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 08.54
Birger Joräng fick en fin gåva av sin bror. Foto: Stina Banck SR Skaraborg.

Torsdagen 12 mars är Världsnjurdagen - en dag som uppmärksammar alla människor som lever med nedsatt njurfunktion. En av dem som haft stora problem med njurarna är Birger Joräng från Lidköping. För 11 år sedan donerade hans bror en njure till honom. Det är en speciell gåva som han är evigt tacksam för i dag.

Donationen blev livsavgörande för honom, berättar Birger Joräng.

– Det är så stort. Tänk dig själv att ställa upp och offra en del av din kropp för att en människa ska kunna leva vidare normalt. Det är en stor gärning.

Många drabbade
Man räknar med att en miljon svenskar har nedsatt njurfunktion och varje år tillkommer 1 100 personer som behöver dialysbehandling eller en ny njure.

Birger Jorängs problem började redan i slutet av 50-talet när han fick en njurinfektion och lades in på sjukhus i sex månader. De kommande åren kunde ha jobba som vanligt, trots att han länge hade farligt högt blodtryck.

– Jag hade gått länge med högt blodtryck. Jag var inne på undersökning på midsommarafton 1970 och de skickade hem mig med ett blodtryck på 240/130 och det var ju inte så lyckat.

Blodtryckets betydelse
Men i dag ser man allvarligare på blodtryckets betydelse för njurproblem och Njurförbundet fokuserar extra på just blodtrycket nu på Världsnjurdagen. Förbundet menar att man vid varje läkarbesök bör kontrollera trycket. Det är ett bra sätt att upptäcka njurproblemen tidigt, menar man, och det underlättar behandlingen.

Birger har ätit blodtrycksmediciner i många år men 1996 fick han börja med dialysbehandling och han ställde sig också i kö för en njurtransplantation. De flesta transplantationerna sker med njurar från personer som avlider i olyckor, så kallade olycksnjurar, och då är väntetiden oftast runt två år. Men Birger var lyckligt lottad - en dag erbjöd hans bror sig att donera en njure och transplantationen gick bra.

Förde bröderna närmare
Händelsen gjorde att bröderna kom varandra närmare, berättar Birger Joräng.

– Min bror har jobbat utomlands i många år och vi har varit i från varandra långa perioder, men efter det här kom vi varandra väldigt nära. När vi låg på Sahlgrenska hann vi ventilera mycket. Jag kan inte nog vara tacksam mot honom.

På torsdagskvällen uppmärksammas Världsnjurdagen på Kulturhuset i Skövde genom att njurspecialister föreläser om njurproblem.

Många väntar på njure

Just nu väntar 25 patienter från Skaraborg på vänelistan för att få en ny njure och ytterligare 25 står på utredning för att hamna på samma listan. Att sammanlagt 50 personer väntar, är något mer än i andra delar av Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".