Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lidköping

Politiker vill lägga ner Gösslunda skola

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 15.29

Lidköpings barn och skolnämnd ska spara nästan 13 miljoner kronor i år och nästa år. Bland annat vill man därför lägga ned Gösslunda skola och flytta barnen till Stenhammarskolan istället.

Föräldrar protesterar och menar att omställningen från en liten skola med 80 elever till en skola med bortåt 500 barn kan bli svår.
Jan Magnusson är förälder och bosatt i Gösslundaområdet:

– När man flyttar från en skola med 80 barn till en skola med 500 barn så ökar naturligtvis förutsättningarna att det blir mobbning på en skola, säger Jan Magnusson.

Alternativet säga upp lärare
Barn och skolnämndens ordförande socialdemokraten Mario Melani säger att man inte har något val än att försöka spara pengar på lokaler. Alternativet är att säga upp lärare och det gynnar inga skolbarn vare sig de kommer från Gösslunda eller nån annanstans.

– Det har tagit oss många år att komma upp i en personaltäthet som är godtagbar, och börjar vi knapra på personal vet vi inte var det tar vägen, säger Mario Melani.

Ingen stor besparing
Föräldrarna till Gösslundas elever menar att kommunens tänkta besparing på knappt 2 miljoner kronor inte blir så stor. Skolbyggnaden är troligen inte lätt att sälja på sikt, snarare handlar det om att flytta kostnader inom kommunen menar de:

– Tittar man närmare på förslaget så förstår man att skolnämnden sparar pengar men kostnaden ramlar över på fastighetskontorets räkning. Så kommunen står kvar med konstanden för Gösslunds skola, därav blir det ingen besparing säger Jan Magnusson.

Pengar kommer att sparas
Men Mario Melani står på sig och menar att föräldrarna inte tagit hänsyn till alla faktorer. Det kommer att kunna sparas pengar, menar han.

Beslut ska fattas i barn och skolnämnden redan i nästa vecka. Det är bråttom, och Mario Melani säger att det inte finns några genvägar ur det här. Barn och skolnämnden ska spara nästan 13 miljoner kronor i år och nästa år:

– Om vi inte lyckas med att spara i år då får vi spara dubbelt nästa år, säger Mario Melani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".