Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen satsar på E20

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 10.26

Västra Götalandsregionen och Vara kommun har tillsammans med Vägverket och Allingsås kommun kommit överens om en gemensam satsning för att säkra utbyggnaden av några viktiga etapper på E20.

Det gäller dels Trafikplats Jung i Vara kommun och dels sträckan genom Alingsås och mellan Alingsås och Vårgårda.

Vara och Alingsås kommuner är beredda att gå in med delfinansiering i projekten och Västra Götalandsregionen kan tänka sig en förskottering av trafikplatsen och en etapp av E20 vid Alingsås.

Vill förbättra säkerheten
En viktig anledning till att man nu planerar en ny trafikplats är att man på det sätt vill göra sträckan säkrare:

– Trafikplatsen vid Jung är efterlängtad för att förbättra trafiksäkerheten vid E20-korsningen och samtidigt stärka möjligheterna till näringslivsutveckling i denna del av kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande i Vara, Jan-Erik Wallin.

– Utbyggnaden av E20 är mycket viktig för hela Västra Götaland. Därför är Västra Götalandsregionen beredd att gå in och förskottera de här projekten, säger Kent Johansson, regionråd, Västra Götalandsregionen.

100 miljoner till regional plan
Västra Götalandsregionen lägger totalt 100 miljoner kronor för en regional plan för infrastruktur och erbjuder dessutom förskottering, vilket innebär att en eller flera deletapper kan tidigareläggas.

Trafikplats Jung: prislapp 68 miljoner kronor
Den bedömda kostnaden för Trafikplats Jung är 68 miljoner kronor. Efter förhandlingar med näringslivsföreträdare angående medfinansiering tillför Vara kommun projektet 4 miljoner kronor. Västra Götalandsregionen erbjuder även här förskottering av projektet för att det ska kunna tidigareläggas.

Den bedömda kostnaden för E20 genom Alingsås är 752 miljoner kronor och för sträckan mellan Alingsås och Vårgårda drygt en miljard kronor. Alingsås kommun tillför projektet 40 miljoner kronor.

De avsiktsförklaringar som nu ingåtts är baserade på att objekten ingår i den kommande nationella planen från 1 november i år och att redovisad byggstart sker mellan 2016-2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".