Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARIESTAD/SKÖVDE

Strandskyddsbrott får följder

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 07.50
Stranden och vattnet ska vara åtkomliga för människor och djur. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

För två år sedan granskades 14 misstänkta svartbyggen vid sjön Vristulven, mellan Mariestad och Skövde. I allvarliga fall kan Länsstyrelsen ta i med hårdhandskarna mot de markägare som bryter mot bestämmelserna om strandskydd. Det råkade stugägaren Lennart Johansson ut för.

Av de 14 inkomna anmälningarna om brott mot strandskyddsreglerna vid Vristulven ansåg Länsstyrelsen att fem fall var så allvarliga att stugor eller bryggor behövde flyttas eller rivas.

Ett av ärendena rörde Lennart Johanssons stuga vid sjön. han blev på uppmaning av Länsstyrelsen tvungen att flytta sin stuga.

– Vi flyttade på oss, för vi hade ett vitesföreläggande mot oss på 50 000 kronor. Vad jag tycker om Länsstyrelsen kanske jag inte ska säga här.

Parkerade husvagnen
 I stället har Lennart Johansson nu valt att ställa upp sin husvagn vid sjön.

– Nu gör vi som alla husvagnsägare, vi parkerar. Sedan är det upp till kommunen att säga hur många veckor vi får stå, vi får väl se.

Länsstyrelsens tillsyn är dock ingenting som skrämmer bort honom från området vid sjön.

Reagerar negativt
Kristina Höök-Patriksson på Länsstyrelsen arbetar med strandskydd i Mariestadsområdet. Hon berättar att den enskilde markägaren ofta reagerar negativt när Länsstyrelsen kontaktar dem i ärenden som rör brott mot strandskyddsbestämmelserna.

– De personer som blir drabbade av vår tillsyn känner sig många gånger väldigt illa till mods, kränkta och besvikna på myndigheten. Men deras enskilda intressen anses inte vara lika starkt som det allmänna intresset att bevara stränderna för allmänheten och den biologiska mångfalden.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".