Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Missionskyrkor läggs ner

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 06.51
Ella Fredén är en av få aktiva kvar i missionskyrkan i Kvänum. Foto: Erik Holmlund.

Många av Missionskyrkans församlingar på landsbygden i Skaraborg har svårt att klara sin ekonomi. I Kvänum har man blivit tvungna att sälja kyrkan och får nu ha gudstjänster i Svenska kyrkans lokaler.

Att man till slut tvingades sälja kyrkan är en följd av att församlingsmedlemmarna blir både äldre och färre.

– Vi är bara sex personer kvar. Jag är äldst och den yngsta är 66 år, berättar 91-åriga Ella Fredén som är en de få aktiva medlemmar som finns kvar i Kvänums Missionsförsamling.

Men sett till hela Skaraborg är antalet medlemmar i Missionskyrkan stabilt enligt Lars Widéll, som är pastor och distriktskonsulent i Missionskyrkan i Västra Götaland.

Han medger dock att det är stor skillnad nu om man jämför med Missionskyrkans guldålder på mitten av 1900-talet.

– Det är jättestor skillnad vad gäller antalet församlingsmedlemmar. I en landsortsförsamling på Varaslätten var det förr ovanligt att alla barn inte gick i söndagsskolan. I dag finns ett jätteutbud av aktiviteter för barn och ungdomar, säger Lars Widéll.

Minns 50-talet
Tiden då varje litet samhälle hade en levande missionsförsamling är förbi och de gamla missionskyrkorna i Skaraborgs mindre samhällen får antingen säljas eller ekar tomma. Annat var det på 50-talet. Ella Fredén tittar på sina svartvita kort och minns tillbaka.

--Det gick mellan 100 och 110 barn i söndagsskolan och det var så roligt att gå dit. Det ordnades mycket kalas, julfiranden och luciatåg. Det var en trygg punkt i tillvaron.

Det blev till slut omöjligt att ha kvar kyrkan i Kvänum, så missionsförsamlingen sålde den 2005.

Fler har fått sälja
Ett annat exempel på missionskyrkans tillbakagång på landsbygden är Hovas Missionsförsamling, då även den kyrkan är såld.

Ella Fredén i Kvänum tror det blir svårt i framtiden när de yngre församlingsmedlemmarna nu har försvunnit.

– Hux flux så flyttade de ut och då blev det ju färre. När den siste av våra manliga medlemmar dog beslutade vi damer som blev kvar att vi inte orkade sköta om kyrkan och därför tvingades vi sälja.

Missionskyrkan medger att de i hela landet har ungefär 60 000 medlemmar. Fram tills för något år sedan minskade medlemsantalet med cirka 1 000 personer per år, men minskningen har nu planat ut också i Skaraborg.

– Visst har sekulariseringen gått lång men samtidigt känns det som pendeln är på väg att slå över. Det finns ett intresse för det andliga och meningen med livet, säger Lars Widéll.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".