Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler bönder vill förädla maten

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 14.38
Allt fler bönder vill starta egna gårdsmejerier för tillverkning av egna ostar. Foto: Dan Hansson/Scanpix

Allt fler lantbrukare satsar på att förädla sina produkter själva och sälja direkt till konsumenten. Genom att sälja färdiga produkter som glass och grillbiffar under eget varumärke så hoppas bönderna att tjäna mer pengar än att bara leverera råvaror till livsmedelsjättarna.

Lantbrukarnas Riksförbunds företagsutvecklare får ta emot många samtal från intresserade bönder som vill nischa - specialiera - sin produktion.

– Många vill föräldla sina produkter och sälja dom under egna varumärken. Vi ser det på sälj- och marknadsföringsutbildningarna, säger företagsutvecklaren Martina Braglin på LRF Halland.

Det handlar både om att bygga upp egna gårdsmejerier och mobila slakterier.

– De kan producera egen glass och egna grillprodukter som säljs direkt, säger Martina Braglin.

Allt fler bönder vill komma närmare konsumenterna och slippa att bara leverera sina råvaror till anonyma mjölktankar eller storförpackningar. Det väntas också ge en förbättrad lönsamhet.

– Vi har bara skrapat på ytan när det gäller den här utvecklingen. Det är bara en tidsfråga innan det smäller till ordentligt, menar Martina Braglin.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".