Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Götene

Odlare märker av tomathausse

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 10.12
Tomater innehåller antioxidanter som kan förebygga sjukdomar. I fjol var försäljningen av tomater rekordstor. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Svenskarna köper mer grönsaker än någonsin hittills.
Den grönsak som många tycker allra sämst om att äta är blomkål, men tomaterna är populärast.
Det märks hos grönsaksodlaren Per Söderlund på Stockagården i Källby mellan Götene och Lidköping.

Svensken stannar allt längre vid grönsaksdisken.
Totalt handlade vi frukt och grönt för 28 miljarder kronor i fjol, en ökning med 16,5 procent jämfört med året innan.

Allra populärast är tomaterna, som 77 procent av svenskarna köpte någon gång under året.
Längst ner på listan ligger blomkål, som bara inhandlades av var tredje hushåll.

Per Söderlund i Källby utanför Lidköping har odlat grönsaker i 35 år.

Tomatprodukterna har utvecklats
– Man har ju utvecklat tomatprodukterna. Förr fanns det bara så kallade runda tomater. Nu finns det körsbärstomater och plommontomater och tomater med olika färger. Det har ökat intresset för att köpa tomater, berättar Per Söderlund.

I branschen märks att de äldre gärna äter blomkål, men produkten ratas samtidigt av de yngre. Det sägs att de yngre tycker det är svårt att tillaga blomkål.

– De yngre äter gärna broccoli. Det är en av de näringsrikaste grönsakerna. Intresset följer den kostmedvetenhet som nu finns, säger Per Söderlund.

Hälsotrenden ökar intresset
Enligt kvänumsbon Lars-Göran Pettersson, som är förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, är det hälsotrenden som ligger bakom de ökade intresset för grönsaker.

– Det är definitivt och utbudet blir bättre år för år. Utbudet motsvarar det konsumenterna och handlarna vill ha, säger Lars-Göran Pettersson. Tomaten är så praktisk. Den är bara att skölja och skiva upp. Blomkål vet många nog inte riktigt vad man ska göra med.

– Intresset ökar. Vi tar andelar av andra grönsaker, säger Per Söderlund.

Margareta Lilja
margareta.lilja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".