Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skara

Måste bli billigare producera nötkött

Publicerat lördag 25 juli 2009 kl 08.56
Lantbrukarnas kostnader för att producera svenskt nötkött måste bli billigare för att kunna konkurrera med irländskt nötkött. Foto: Malin Ulfhager/SR Skaraborg.

Det är inte särskilt lönsamt att producera svenskt nötkött, som håller på att slås ut av det irländska köttet. Det konstaterar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) med enhet i Skara, som anser att produktionskostnaden måste sänkas.

Anledningen till att det är dyrt att producera nötkött i Sverige jämfört med till exempel i Sydamerika är framför allt att djuren inte kan gå ute hela året.
Det medför bland annat dyra foderkostnader.

– Den svenska produktionen förlorar marknadsandelar till importen från Irland. För att återvinna de marknadsandelarna måste vi sänka våra produktionskostnader, anser forskaren Karl-Ivar Kumm vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Att ha djuren på små spridda betesmarker blir också kostsamt i längden.

– Klimatet och den korta betessäsongen i Sverige kan vi inte göra något åt. Men vi kan sänka kostnaderna för byggnader, göra större betesfållor och se till att underlaget för djurbesättningarna blir större, säger Karl-Ivar Kumm. Arbetsåtgången och maskinkostnaden per djur måste minska.

– Jag behöver ha korna inne i huset för att kunna ta tillvara gödseln som vi använder i vår ekoproduktion. Men ranchdrift kan vara bra för vissa som exempelvis i Revingehed i Skåne där djuren går ute året runt, säger lantbrukaren Sten Catoni, som driver en större gård utanför Skara.

Själv jagar han också lägre kostnader genom att nu ta reda på exakt vad det kostar att producera ett kilo gräs när det ligger på foderbordet, att köra hem halmen eller att köra ut gödseln.

– Det är ju en kostnadsjakt överallt hela tiden, säger Sten Catoni.

Karl-Ivar Kumm säger att unga familjer som vill kunna leva och försörja sig på nötköttsproduktion måste få ner sina kostnader.

– Äldre lantbrukare som haft mjölkdjur och haft nötköttsproduktion innan de går i pension är en helt annan sak, betonar Karl-Ivar Kumm.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".