Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjön Östen

Myggplågan kan komma igen

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 07.10
Så här ser myggfällorna ut, berättar Åke Jonsson vid sjön Östen. Foto: Malin Ulfhager/SR Skaraborg.

Vid sjön Östen väntar invånarna på en ny mygginvasion. Om vattennivån stiger en meter på grund av regnande blir den fruktade stickmyggan åter ett problem vid sjön.

Än så länge har de boende runt sjön Östen, mellan Skövde och Mariestad, varit förskonade mot den aggressiva översvämningsmyggan. Åke Jonsson som bor i nära sjön tror att det med stor sannolikhet kommer bli en mygginvasion även i år.

– Det finns alltid en stor risk. Så fort det kommer ett stort skyfall och sjön svämmar över med en till en och en halv meter så är myggorna här efter några veckor.

 Och då börjar helvetet. För det här är inga vanliga myggor. De kommer i otroliga mängder och är fruktansvärt aggressiva. Och är dessutom aktiva dygnet runt, och inte bara på kvällen som vanliga myggor.

Och nu ligger det alltså miljontals myggägg i våtmarken runt sjön som bara väntar på att få kläckas.

Myggfällor
För att minska antalet myggor har grannarna i området tillsammans köpt in 9 myggfällor som är redo att ställas ut nere vid sjön.

 – Där är de relativt samlade. Kommer de upp i byn sen då får vi problem med hästar framför allt, och vi själva kan inte vara utomhus utan mygghjälmar. Och då blir det jobbigt! Det är besvärligt att leva här ute när myggorna kommer.

Finns lösning
Översvämningsmyggan har härjat vid sjön Östen i sex år. Och det här känner Skövde kommun till. Men än har de inte hänt något, inga bidrag till myggfällor, eller klartecken för besprutning som man gjort vid Dalälven.

Trots att myggorna förpestar stora delar av sommaren har Åke Jonsson har inga tankar på att flytta därifrån, eftersom det finns sätt att lösa myggproblemet på.

– Vi människor kan slå tillbaka det mesta idag. Vi har bekämpningsmedel, bara staten släpper dem. Och vi har våra myggfällor som håller tillbaka dem till stor del. Det gör att vi kan härda ut. Fast de nio myggfällor de har nu räcker inte, för det kan bli mycket värre, säger Åka Jansson.

Malin Ulfhager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".