Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Grästorp

Svårt odla ekologiska tomater

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 07.46
Pia Sandberg odlar ekologiskt tomater i sina växthus i Grästorp. Foto: Malin Ulfhager/SR Skaraborg

Fler och fler köper ekologiska grönsaker i Sverige. Bakom odlingen ligger ett hårt jobb. Det är exempelvis svårt att hålla näringsbalansen när man odlar tomater på ekologiskt vis.

Pia Sandberg är tomatodlare i Grästorp.
Hon beskriver problemen med ekologisk odling så här:

– Vi får inte dela upp näringsämnena som man gör i konventionell odling och tillföra det som plantan behöver exakt just nu. Vi får jobba mer långsiktigt och då kan det vara svårt att hitta det gödselmedel som innehåll de här näringsämnena.

Till skillnad från konventionell odling - där tomatplantorna står i ett slags isoleringsmedel och får dropp med exakt rätt näring och vatten hela tiden - så odlas ekologiska tomater i vanlig jord.

– Vi tillför naturligtvis också vatten och näring men det går ändå via jorden. Vi får inte använda konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det ska vara biologiskt odlat, säger Pia Sandberg.

Tillsammans med sin man har de tre växthus fyllda med tomatplantor, och lite gurka och chilli.
Växthusen värms upp med flis från deras skog, och de använder gräs som växer utanför huset att gödsla med.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".