Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARABORG

Mindre öppet på jourcentralerna

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 06.56
Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Den 1 oktober förändrar jourcentralerna, dit vårdsökare hänvisas när vårdcentralerna har stängt, sina öppetider. Samtliga fyra jourcentraler i Skaraborg kommer att påverkas när öppettiderna minskas rejält under helgerna.

På jourcentralerna i Skaraborg har man i dag öppet upp till 16 timmar per dag på helgerna. Bara i Skövde passerar runt 200 patienter under en helg.

Patienterna ska kompenseras
Lars Gotthardsson som är primärvårdsområdeschef i Skövde, säger till Radio Skaraborg att förändringen medför en inskränkning i öppettiderna jämfört med hur det är nu, men att han hoppas att patienterna ska kompenseras genom att fler kan få hjälp.

– Vi räknar med att vi ändå ska ha ett bra flöde under de timmar som vi har öppet. Vi kommer kanske snarast att vara lite förstärkta när det gäller läkarinsatser.

När vårdvalet träder i kraft den 1 oktober kommer öppettiderna för de fyra jourcentralerna i Skaraborg att minskas till sex timmar per dag under helgerna.

Hjälp via telefonrådgivning
Därefter är det telefonrådgivning som gäller, säger Lars Gotthardsson.

– Det vi vill är att folk ska ta kontakt med oss via telefonen. Många gånger är det så att den som har besvär och är orolig kan få råd på telefon som gör att personen kan hantera situationen. Ibland räcker det att ta läkemedel som man kan skaffa själv.

Nu återstår att se om akutmottagningen på Kärnsjukhuset i Skövde får mer att göra efter förändringarna. Det är viktigt att jourcentralernas nya öppettider inte påverkar akutens verksamhet negativt, säger Lars Gotthardsson.

– Det måste man naturligtvis jobba för att undvika. Det är inte meningen att den här förändringen ska belasta akutmottagningen, det är inte önskvärt på något sätt.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se 

Öppettiderna

Så är det nu:
I Skövde öppet 08.00-00.00 på helgerna. I Lidköping öppet 08.00-23.00. I Mariestad och Falköping öppet 08.00-21.00

Så blir det i höst:
Samtliga jourcentraler kommer att hålla öppet 11.00-17.00 på helger. 11-22 på vardagar.
Telefonrådgivning dygnet runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".