Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vara

Oklara besked kring friskolan i Jung

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 15.09

Varken ja eller nej. Det blev resultatet när bildningsnämnden i Vara i går röstade igenom ett förslag till yttrande till Skolinspektionen, angående ansökan om att få starta en friskola i Jung.

Att politikerna valde att inte säga defintivt nej till en friskola, är trots allt ett steg framåt, enligt Helene Carlsson, som är engagerad i föräldraföreningen för en friskola.

– Jo, det är positivt så långt. Vi hade inga förväntningar alls, vi visste inte vad de hade för förslag att få efter.

Beskedet om en nedläggning av Jungs skola kom i februari, men redan innan dess började en föräldragrupp jobba för att få starta en friskola.

När förvaltningen lämnade sitt förslag till yttrande till bildningsnämnden föreslog man att ansökan om att få bilda friskola skulle avslås.
Det stycket tog nämnden bort, och vill därmed inte ta ställning i frågan. Moderaten Per Gunnarsson är vice ordförande i bildningsnämnden.

– Vi diskuterade mycket fram och tillbaka men beslutet om friskolan ligger ju enbart på Skolinspektionen. Därför valde vi att enbart hålla oss till att redovisa fakta och inte göra en egen bedömning.

Kärvare ekonomi
I förslaget som nu lämnas till kommunstyrelsen föreslår alltså bildningsnämnden att man endast ska redogöra för konsekvenserna av ett friskolebildande i sitt yttrande till Skolinspektionen.

– Vi står inför en situation med stora ekonomiska neddragningar och kraftigt minskade elevkullar. Vi behöver se över vår skolorganisation. Den allt kärvare ekonomin spelar ju in, det går inte att komma i från.

Att starta en friskola i Jung skulle betyda att övriga enheter får mindre resurser menar Per Gunnarsson.

Men Helene Carlsson håller inte med.

– Pengarna fördelas ju per elev så eleverna kostar ju vilken skola de än går i. Visserligen blir det en lite större kostnad för en friskola men det är inga stora pengar det handlar om. Skolan finns ju i dag, det är inte något nytt som startar utan vi vill fortsätta driva den lilla mysiga skolan vi har, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".