Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARABORG

Rustar för massvaccinering

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 14.02

Nu rustar sjukvården i Skaraborg inför att svininfluensan ska slå till på allvar.

Den första stora utmaningen blir att under hösten vaccinera skaraborgarna - ett arbete som kommer att påbörjas under oktober månad, då vaccinet ska finnas klart.

Vården måste vara förberedd på värsta tänkbara scenariot , menar Ulf Svensson som är chefläkare vid distriktsvården i Skaraborg.

– När det gäller massvaccination gör vi så att vi ska försöka kalla folk, så att de kommer i lagoma portioner, exempelvis efter födelsedatum så att inte alla kommer på en gång. Det är ingen betjänt av.

Räknar med 70 procents täckning
Ulf Svensson räknar med att 70 procent av cirka 250 000 skaraborgare kommer att vaccinera sig mot svininfluensan.

Under de första två veckorna kommer prioriterade grupper att vaccineras. Först därefter startar massvaccinationerna, som kommer att pågå fram till årsskiftet.

En vårdcentral av normalstorlek bör klara av att ge 1000-1 500 doser i veckan. Extrapersonal ska sättas in och även hos sjukvårdsupplysningen, som haft långa väntetider de senaste dagarna eftersom allt fler ringer i takt med att fler insjuknar.

– Jag kan tänka mig att när det gäller vaccinatörer så behövs det ett par extra sköterskor på varje vårdcentral, någonstans mellan en och fyra beroende på hur stor vårdcentralen är, säger Ulf Svensson.

Sjuka hänvisas till vissa vårdcentraler
I Skaraborg kommer sjuka människor att hänvisas till någon av åtta influensavårdscentraler, oavsett vilken vårdcentral de sjuka tillhör.

För varje dag upptäcks ett par nya fall i Skaraborg, men mörkertalet kan vara stort. Misstänkta fall undersöks inte längre, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.

– Vi får ju bara veta vilka som är svårast sjuka, och det är ju det viktigaste. Men vi tappar ju överblicken över hur långt epidemin har kommit.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".