Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungslena

Nu öppnas kyrkmuren

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 13.52
Kungslena kyrka.

Klockan 13.30 idag började muren vid Kungslena kyrka öppnas i sökandet efter Västgötalagen, den äldsta boken på svenska.

Det här är andra gången muren vid Kungslena kyrka öppnas upp, i jakten på den äldre Västgötalagen. Den första gången var för 24 år sedan, då man inte hittade något.

Intresset för öppningen är stor. När arbetet med att stötta upp muren inleddes 14.30 trängdes ett 20-tal personer, bland dem många journalister och fotografer, inne i ett några kvadratmeter stort rum en trappa upp i kyrkan för att bevittna öppnandet.

Muren stöttades upp

Det första som gjordes var att stötta upp muren med träbitar, för att säkra att det inte rasar för mycket.

Efter en timme hade man ännu inte hittat något.

– Nej, det har vi inte gjort ännu. Det är mycket kvar att ta fram inne i skalmuren, säger projektledare Svante Tibell.

Ett försök med värmekamera indikerade en temperaturförändring, men det behöver inte innebära att det finns något inne i muren.

– Förhållandena för värmekamera är väldigt dåliga idag. Det är alldeles för varmt överallt, det måste vara hemskt kallt på något ställe och varmt på ett annat så mäter den mycket bättre temperaturskillnaden, säger Svante Tibell.

Har rest från Borås

Arne Odström har rest från Borås för att vara med vid öppnandet av muren.

– Det är spänning framför allt, att ha varit med, om det nu är så att det är Västgötalagen.

Han tror inte att man kommer att hitta Västgötalagen, men vill inte missa att vara med om det ändå är så att den gömmer sig inne i muren i Kungslena kyrka.

– Den måste ju finnas någonstans. Det är ju en höjdare att ha varit med när de hittar den. Men det är väl mindre troligt, säger han.

Lagbok från 1220-talet

Idag finns en handskriven bok på Kungliga biblioteket i Stockholm som kallas för den äldre Västgötalagen. Den är skriven på 1280-talet, och är den äldsta bevarade boken på svenska språket i landet. Det man nu letar efter är en ännu äldre variant, som troligen skrevs på 1220-talet.

Jens Prytz,
jens.prytz@sr.se

Västgötalagen

Västgötalagen är den lag som tillämpades i Västergötland före mitten av 1300-talet.

Lagen finns i två versioner, Äldre och Yngre Västgötalagen.

Äldre Västgötalagen är den äldsta av de bevarade landskapslagarna, och antas vara skriven av Eskil, lagman i Västergötland, son till Magnus Minnesköld och bror till Birger jarl.

Det finns ett handskriftsfragment av lagen som daterats till omkring 1250. En fullständig handskrift härrör från tiden efter 1281.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".